Wie heeft dat gedaan?


Alles over dappere helden, heldhaftige helden, helden tegen wil en dank, beroemde helden, of helden die gewoon je buurman of buurvrouw kunnen zijn.
Vroeger dachten de gebroeders Hartog dat echte helden veel haar, brede kaken en spieren als staalkabels hadden. Spieren die vooral werden gebruikt om onrecht mee te bestrijden. Want voor harige helden was de wereld heel eenvoudig: je had goed en je had kwaad, en de keuze tussen die twee was niet zo moeilijk. Toch?
Ga mee op onderzoek met de altijd nieuwsgierige Hartog & Hartog en ontdek wat iemand tot een held maakt. Misschien schuilt er ook wel een in jou!

Moon, 8+
ISBN 9048810183

Hieronder staan een aantal recensies

Ouders Online
Wie heeft dat gedaan? van de ras-vertellers Hartog & Hartog, behandelt zo’n beetje alle helden die je maar kunt bedenken: mythologische helden, superhelden, gewone helden, oorlogshelden, mensen met een heldhaftig beroep, nephelden (idolen), helden tegen wil en dank, wereldverbeteraars, antihelden, en helden op sokken. Van Hansje Brinker en Skippy tot Jeanne d’Arc en Tijl Uilenspiegel.Een genot, dit boek. Door alles wat erin staat, maar vooral ook door de meeslepend leuke verteltrant. Alert, grappig én actueel. Zelfs de helden op dat plein in Egypte staan erin. Zelf lezen of voorlezen.
Ouders Online
bol.com
Het boek leest heel makkelijk weg, kinderen vinden het leuk en onderhoudend. Ondertussen worden de belangrijkste helden even behandelt. Bovendien wordt de vraag gesteld: wanneer ben je eigenlijk een held?
Het derde boek in deze serie, Wie heeft ….
Ik vond het leuk, de kinderen ook. Dus een goed kinderboek.
bol.com, Van Klinken
NBD|Biblion recensie
Helden zijn er in soorten en maten: superhelden, mensen met een heldhaftig beroep, oorlogshelden, maar ook pantoffelhelden of helden op sokken. In dit boek komen al die soorten kort voorbij. Soms zijn het verrassende helden zoals de Surinamer Anton de Kom, die zich verzette tegen discriminatie en in de Tweede Wereldoorlog inging tegen de Duitsers. Of het zijn klanten in een winkel die een overvaller te grazen nemen. Ook lezen we over mensen als Nelson Mandela of Rosa Parks. En hoe word je zelf eigenlijk een superheld? Het staat allemaal in dit boek dat prima aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Alleen jammer dat de informatie steeds erg summier is. Overzichtelijke en kleurrijke vormgeving met gekleurde pagina’s en dito kopjes. Er zijn veel, ook paginagrote en collageachtige, illustraties opgenomen. Kleurenfoto’s en -tekeningen zijn soms gecombineerd. Achter in het boek zijn sites opgenomen die geraadpleegd zijn en daar zien we Wikipedia erg vaak terug. Je zou zeggen dat dit heldenboek een aanzet geeft om je verder in iemand te verdiepen. Kinderen zullen dit leuk vormgegeven boek met vaak humoristische teksten over het algemeen wel waarderen. Vanaf ca. 10 t/m 12 jaar.
NBD|Biblion, B. Handgraaf
Vrij Nederland