Het plan van de kerstgans

Nog even en het was kerst. De gans zag de bui al hangen. Nog even en hij zou op een bord liggen, naast wat rode kool en aardappelpuree.

Dat kan toch niet goed zijn, dacht de gans.

De gans moest iets verzinnen. De gans moest voorkomen dat het kerst werd. De gans moest de kerstman opeten.

Volg de pogingen van de gans om kerst te overleven. Lees dit smakelijke boek!

Voor 4 jaar en ouder
Zirkoon Uitgevers
ISBN: 978 90 5247 400 7

Hieronder staan een aantal recensies:

NBD|Biblion:
In dit kleine boekje in kerstkleuren wil een moedige, gepersonifieerde gans niet opgegeten worden met kerst. Hij besluit dat de Kerstman dan maar opgegeten moet worden, want zonder Kerstman zal Kerstmis vast niet doorgaan. Met weinig woorden zet dit filosofische boek kinderen aan tot nadenken over het eten van vlees. De ruime interlinie zorgt voor een rustige bladspiegel. De paginanummers zijn voorzien van een kerstster. De eerste zin van het boek doet grammaticaal wat vreemd aan, evenals aan wie het boek is opgedragen: ‘Voor de lievelings’. De opbouw van de enkelvoudige, dunne plot zit logisch in elkaar. Het herhaalelement in de dialogen zal kinderen aanspreken. De eenvoudige, kinderlijke illustraties stralen door de sobere steunkleuren een melancholieke sfeer uit en ondersteunen daarbij het verhaal. De gebruikte techniek lijkt op pentekening, ingekleurd met waterverf. De auteur en tevens illustrator heeft meerdere boeken geschreven over dieren met menselijke trekjes. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
(NBD|Biblion recensie, B.J. van der Meer-Kievits)
Pluizuit:
Nog even en het was kerst. Dat was niet naar de zin van de gans, want hij wilde niet op een schotel belanden tussen de rode kool en de aardappelpuree om lekker opgegeten te worden. Zijn enige mogelijke ontsnapping hieraan: de Kerstman zelf opeten. Zodat het nooit meer Kerstmis wordt.
Hij vloog eerst naar het Zuiden, maar vond er alleen maar pinguïns.
In het Noorden had hij meer succes: oog in oog met de Kerstman probeerde hij hem op te eten. Maar de Kerstman bracht hem op andere gedachten…Dit hilarische kerstboekje in dito kerstkleuren laat zich lekker voorlezen onder de kerstboom of elders. De hoogmoed van de gans zal zeker kleine kinderen aanspreken. Zo mengt de auteur fictie en legende met realiteit op een komische manier.
De tekst zelf had snediger gekund, maar om voor te lezen is hij best geschikt.
De sobere illustraties verluchten het verhaal zonder meer. Zij zijn wat gekunsteld naïef.
(Pluizuit, Eric Vanthillo, juni 2009)
Pluizer:
Kerstmis nadert en de gans ziet zichzelf al liggen naast wat rode kool en aardappelpuree. Omdat hij wil voorkomen dat het Kerstmis wordt, besluit hij de kerstman op te eten. De dieren en wezens die hij ontmoet op zijn zoektocht naar de kerstman tonen weinig enthousiasme. Integendeel, ze kennen deze man als een gulle schenker van pakjes en zijn niet van plan de gans enige hulp te bieden. Wanneer de gans de kerstman uiteindelijk zelf ontmoet, blijkt dit een innemende man te zijn, die de noden van de gans begrijpt. Zo komt het dat de gans voortaan deel uitmaakt van het rendierenspan. Met een nepgewei op zijn hoofd, wordt hij voor de slee gespannen en trekt hij mee de kerstman door de lucht. Eenvoudige illustraties waarin vooral rood, groen en wit domineren, dragen bij tot de kerstsfeer die dit kleine boekje uitstraalt. Ze maken van dit eenvoudige, toch wel originele verhaal een leuk hebbeding dat uitnodigt tot voorlezen tijdens de eindejaarsperiode.
(Pluizer, hedwige Buys)
lees-wijzer.be:
Nog even en het was Kerstmis…
Nog even en de gans zou op een bord liggen,
naast wat rode kool en aardappelpuree.
Dat kan toch niet?
De gans is toch niet op onze aardbol
om het hoofdgerecht bij Kerstmis te zijn?
Maar wat kan hij eraan doen…
De gans moet iets verzinnen.
Mmm, hij kan de rollen omdraaien!
En de mens opeten met rode kool en puree.
Eén mens meer of minder, dat zal toch niet uitmaken?
Of toch beter niet, want dan wordt gans volgend jaar gewoon
door een ander mens opgegeten.
Hij heeft een beter idee…
Hij gaat de Kerstman opeten,
dan is het nooit meer Kerstmis!Geen traditioneel kerstverhaal, maar een klein, dun, absurd kerstavontuur vol humor over een gans die het beu is dat hij en zijn soortgenoten elk jaar als kerstmaaltijd geserveerd worden. De kleine gans is erg dapper, misschien zelfs een beetje hoogmoedig, en is vastberaden de traditie van ganzen op het kerstmenu voor eens en voor altijd stop te zetten. Hoewel hij op weinig steun van anderen kan rekenen, bereikt hij toch de Noordpool en staat hij oog in oog met de Kerstman. Al gauw beseft de gans dat hij de Kerstman en zijn helpers niet alleen de baas kan. De gans vindt ook daar helaas geen aanhangers, want iedereen is fan van Kerstmis en de Kerstman. Wie wil er nu geen pakjes van deze vriendelijke vrijgevige man? Gelukkig weet de Kerstman de gans zelf op andere gedachten te brengen. 
Het boek is vrij sober, maar leuk vormgegeven in de typische kerstkleuren rood en groen. Een heel aantal humoristische elementen zullen aan de jongste lezers misschien voorbijgaan, maar het grappige verhaal van de gans die eerst foutief naar de Zuidpool vliegt en dan met de Kerstman onderhandelt, zal hen zeker aanspreken. Ook het vragenspel van de Kerstman (dat de gans helemaal duizelig maakt) doet de jonge lezer zelf nadenken over de traditie van Kerst en andere alledaagse dingen, die als vanzelfsprekend worden genomen, maar dat niet per se hoeven te zijn. Het is ook mooi te lezen dat de Kerstman ondanks het snode plan van de gans toch vriendelijk blijft en de gans goed verzorgt. Daarnaast leidt de identiteitscrisis van de gans tot een grappige ontknoping, maar ook een dieperliggende bodem. Is het eigenlijk niet beter gewoon jezelf te zijn en te blijven? Of zet je af en toe best eens een nepmuts met gewei op zodat je je in de groep van rendieren kunt verstoppen en even in alle rust weg bent van je problemen? De oplossing om de gans tot de enige echte kerstgans te bombarderen die niemand durft op te eten, bezorgt dit verhaal een ‘eind goed al goed’. Maar wat met de andere ganzen en de traditionele kerstmaaltijd…
Een origineel en op het eerste gezicht en gelees eenvoudig alternatief kerstverhaal om samen te lezen onder de kerstboom, dat jong en oud uiteindelijk doet reflecteren over de rituelen, tradities en de magie die er rond Kerstmis hangen, tot we er ook zelf duizelig van worden!
(lees-wijzer.be, Annelies Marin)