Miro en Tesla doen alsof

Miro heeft een zus. Ze heet Tesla.
Tesla heeft een broer. Hij heet Miro.
Miro en Tesla hebben dezelfde vader. En dezelfde moeder. Ze wonen in hetzelfde huis, in dezelfde straat, in dezelfde stad.
‘Wat doe je?’ vroeg Miro.
‘Ik doe alsof,’ zei Tesla.
‘Mag ik meedoen?’ vroeg Miro.
‘Als je alsof doet wel,’ zei Tesla.
Miro deed alsof hij mee deed. En Tesla deed alsof ze dat goed vond.
Een feestelijk boek over kinderen die de grens tussen fantasie en werkelijkheid opzoeken.

De illustraties zijn gemaakt door Sieb Posthuma.
Voor 5 jaar en ouder
Zirkoon Uitgevers
ISBN: 97 890 5247 3901

Hieronder staan een aantal recensies:

NBD Biblion:
Vierentwintig verhalen met prachtige illustraties over de jonge tweeling Miro en Tesla. De verhalenbundel begint opvallend. Direct wordt duidelijk dat de tweeling enorm veel fantasie heeft, graag doet alsof, vindingrijk is en kattenkwaad uithaalt. Zo graven ze onder andere kuilen, gaan ze naar de dierentuin, worden ze spoken, besluiten ze naar de maan te gaan, maken ze muziek en gaan ze, net als vele kleuters, trouwen. Verder wordt er een slagroomtaartmachine uitgevonden en worden ze echte beeldhouwers. De verhalen zijn mooi afgerond en hebben allemaal een originele invalshoek. De verhalen zijn geschikt om te gebruiken bij het introduceren van een thema in de klas; de teksten lenen zich goed om over na te praten. De verhaaltekst staat in fladderzetsel en is in een schreefloze letter gedrukt. Bij elk verhaal staat een royale, originele en passende illustratie, waarbij vooral de kleuren rood, roze en zwart zijn gebruikt. De pen- en aquareltekeningen zijn vrijwel allemaal zwart omlijnd. Met achterin een inhoudsopgave. Prachtig boek, met een prentenboekachtige uitstraling voor kinderen vanaf ca. 5 jaar. Zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
(NBD|Biblion recensie, Rineke van Teeseling)
jeugdboekenweek.be:
Doen alsof… in fantasiespelletjes kan werkelijk àlles! Een grappige verhalenbundel met korte hoofdstukjes.
Pluizer:
“Miro heeft een zus. Ze heet Tesla. Tesla heeft een broer. Hij heet Miro. Miro en Tesla hebben dezelfde vader. En dezelfde moeder. Ze wonen in hetzelfde huis, in dezelfde straat, in dezelfde stad.” Samen doen ze graag ‘alsof’ en zo beleven ze allerlei avonturen: Miro en Tesla hebben een snor, Miro en Tesla gaan naar de andere kant van de wereld, Miro en Tesla gaan naar de maan, Mira en Tesla zijn spoken … Prettig is dat ook hun mama en hun papa in de verhaaltjes voorkomen en mee opgaan in de fantasiewereld van hun twee spruiten. Die fantasie gaat redelijk ver – benen weggoochelen, gestoofd kind eten, een staart laten groeien – en alles wordt verteld alsof het echt gebeurt. De voorlezer van dienst checkt best eens tijdens of na het verhaal of de luisteraar wel ‘mee’ is. Maar het is net die directe matter-of-fact manier van vertellen die voor de humor zorgt. De tekeningen zijn heel eenvoudig en grappig, met zwarte inkt getekend en ingekleurd met rood en roze. Ze trekken de fantasie door tot in het absurde.
(Pluizer, Nicole Verbeke)
Boekenjeugdgids:
Miro en Tesla zijn een ondeugende, fantasierijke tweeling. Ze doen niets liever dan ‘alsof´ spelen en gelukkig doen hun ouders daaraan maar wat graag mee. Zo ziet mama meteen dat Miro een snor heeft, en merkt ze die van Tesla – die geen snor kan hebben omdat ze een meisje is – ook op, als Tesla te kennen geeft dat ze doet alsof ze een jongen is. En papa reageert jaloers: hun snorren zijn groter dan de zijne! Deze bundel met 24 voorleesverhalen is opmerkelijk geïllustreerd: de cartoonachtige pentekeningen zijn ingekleurd in overwegend zwart, met rode en roze tinten, en met slechts hier en daar een andere kleurtoets. Dat Miro en Tesla heel goed zijn in doen alsof, blijkt uit het laatste verhaal: Miro doet alsof hij een boek schrijft. Op de bijbehorende illustratie zitten de twee kleuters op de bank hun boek te lezen, dit boek dus! Voorlezen aan 5 jaar en ouder; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
(Boekenjeugdgids, A)
Leeswelp:
Klik hier om de recensie in de Leeswelp te lezen
(Leeswelp, Coosje van der Pol, 2008)
Trostemoeders.nl:
Miro heeft een zus. Ze heet Tesla.
Tesla heeft een broer. Hij heet Miro.
Miro en Tesla hebben dezelfde vader en dezelfde moeder.
Ze wonen in hetzelfde huis, in dezelfde straat, in dezelfde stad.
‘Wat doe je?’, vroeg Miro.
‘Ik doe alsof,’zei Tesla.
‘Mag ik meedoen?’, vroeg Miro.
‘Als je alsof doet wel,’zei Tesla.Recensie
Hoewel de titel mij niet geheel aansprak, doet het boek als geheel dat wel! De inhoudsopgave staat voor de verandering eens achterin dit boek. Het boek Miro en Tesla doen alsof gaat over een tweeling Miro en Tesla die in 24 verhaaltjes telkens doen alsof! Als mama van een tweeling van bijna 2 jaar, was ik reuze benieuwd naar de avonturen van Miro en Tesla, – ook een tweeling – en ik kan zeggen dat ik heb genoten van de verhaaltjes. 
Je kunt er voor kiezen om een verhaaltje ’s avonds voor het naar bed gaan te lezen, maar het boek leent zich ook goed om meerdere verhaaltjes op een ander moment van de dag achter elkaar voor te lezen, net wat jij zelf prettig vindt. Het leuke van dit boek is dat ik me ook afvraag, wie het meeste genoten heeft van dit boek: mijn kinderen of ik? Zelf genoot ik van Miro en Tesla doen alsof omdat ik tijdens het lezen van de verschillende verhaaltjes een soort Aha- Erlebnis kreeg. Hoezo? Ter illustratie een stukje van Miro en Tesla gaan naar de andere kant van de wereld.
‘Kom,’zei Miro. ‘We gaan naar de andere kant van de wereld.’
‘Hoe komen we daar dan?’vroeg Tesla.
‘We graven een kuil,’zei Miro.
En dus begonnen ze te graven.
Het werd een hele diepe kuil, want het was een heel eind naar de andere kant van de wereld.
En toen ze er eindelijk waren, gingen ze weer terug om op tijd thuis te zijn voro het eten.
‘We waren aan de andere kant van de wereld,’zei Miro.
‘Aan de andere kant van de wereld wonen indianen,’zei Tesla.
‘En ijsberen,’zei Miro.
‘En dinosaurusssen,’zei Tesla.
Wie herkent dat niet? Een kuil graven en denken dat je naar de andere kant van de wereld kan gaan………
De schrijfster van Miro en Tesla doen alsof, Aby Hartog, heeft heel goed verwoord, wat ik al heel lang vergeten was: doen alsof! Heel veel herkenbare situaties van jezelf toen je kind was en ook hoe je kinderen nu zijn en wat ze doen. De verhaaltjes zijn echt leuk en grappig en herkenbaar! De tekeningen spatten van de bladzijden af, dat komt omdat er felle kleuren als roze, rood en zwart gebruikt zijn.
Het bijzondere is, dat dit boek ook op een andere manier in onze thuissituatie gebruikt wordt. Geregeld klinken de woorden:’Zullen we doen alsof’. ‘Zullen we doen alsof je heel goed kunt eten, alsof we een huis onder de tafel bouwen, alsof we kikkers zijn die in een plas springen, alsof we in de trein stappen en naar papadag gaan…’zei mama. Mijn zoon van 4 jaar, pikt dit geweldig goed op en zo beleven we samen de geweldigste avonturen met dit boek maar ook door dit boek! We lachen geregeld wat af, zo samen met zijn allen, door te doen alsof!
Het boek eindigt ook op een bijzondere manier:
‘Ik ga een boek schrijven,’zei Miro.
‘Waarover?’vroeg Tesla.
‘Over jou en mij,’zei Miro.
‘Oh’ zei Tesla. ‘Maar jij kan toch helemaal niet schrijven?’
‘Dan doe ik toch alsof?’zei Miro.
‘Ja,’zei tesla. ‘Dat kan natuurlijk ook.’
En zo is het maar net, in je eigen fantasie kun je alles en wil je alles en het leuke is dat dat nu ook allemaal kan, als je je fantasie maar gebruikt.
(Trotsemoeders.nl, Nikky Lieuw- Schipper, 2010)