LUISTER naar de ezel en de beer komt uit de doos

Er kwam een doos, en die mocht ik uitpakken. Ik was content met de inhoud: LUISTER naar de ezel en de beer. Uitgegeven door uitgeverij Pelckmans.

Share on Facebook

Nieuws over de ezel en de beer

De ezel en de beer gaan naar Pelckmans!

Begin 2022 stond op deze site dat het nieuwste, derde deel van de succesvolle reeks over de ezel en de beer nog dit jaar zou verschijnen bij coöperatieve uitgeverij Menuet. Maar de plannen zijn gaandeweg veranderd.
De grote en gerenommeerde Vlaams/Nederlandse uitgeverij Pelckmans toonde interesse, en zo kan ik met trots en vreugde melden dat “Luister naar de ezel en de beer” in maart 2023 bij dat fonds zal verschijnen. Ik ben er blij mee.

Hieronder zie je een pagina uit de aanbiedingsbrochure van voorjaar 2023.

Share on Facebook

De website Taaspeler.nl is gelanceerd

De website TAALSPELER.nl is vandaag gepubliceerd.

Op TAALSPELER.nl worden zoveel mogelijk taalspelletjes beschreven die makkelijk inzetbaar zijn, waarvoor geen bijzondere materialen nodig zijn, die niet te lang duren, creatief uitdagend zijn, en in de praktijk blijken aan te slaan.
De site is bedoeld voor iedereen die van taalspelletjes houdt of ze wil gebruiken, maar vooral voor docenten in het primair-, voortgezet- en NT2-Onderwijs, taalcoaches en ouders.

Taalspelletjes zijn leuk om te doen. Ze dragen ook bij aan de woordenschat, bevorderen taalcreativiteit, kunnen gebruikt worden bij grammatica- en spellingsonderwijs, versterken de saamhorigheid, en nog heel erg veel meer. 
Ze kunnen ingezet worden als ijsbreker, kennismakingsspel, tijdvuller, energizer, als kern van een les, of als opmaat naar of onderdeel van schrijfopdrachten.
Die taalspelletjes zijn overal te vinden, ze komen overal vandaan: uit speelboeken, lesmethoden, taaltijdschriften, taalkunst-uitingen, websites, familietradities, de eigen fantasie en meer. 
Om ze voor iedereen makkelijk vindbaar en uitvoerbaar te maken, zijn er op TAALSPELER.nl veel spelletjes verzameld en beschreven. Dat scheelt nogal in het zoeken en in het ontwikkelen van eigen materiaal. 

TAALSPELER.nl is gemaakt door Aby Hartog. Hij is sinds jaar en dag kinderboekenmaker, schrijver, tekenaar, taalspeler, schoolschrijver, boekpromotor, verhalenverteller, boekverkoper, invaldocent en vader. Alle spelletjes zijn door hem in de praktijk getest en vervolgens beschreven.
De toegang en het gebruik van TAALSPELER.nl is gratis. Het kost de gebruiker niets, zelfs geen persoonsgegevens. De website is met een hoop tijd van Aby Hartog en wat sponsorgeld opgebouwd, en hoeft verder niets op te leveren.
Het hogere doel van TAALSPELER.nl, het doel van de maker, is het bevorderen van de taalspeelsheid en taalvaardigheid. 

Meer informatie over de site en de maker staat op TAALSPELER.nl zelf.

Share on Facebook

De kinderboekensint op tournee

Op zaterdag 3 december 2022 reist de Sint langs Amsterdamse boekhandels. Vast en zeker vertelt hij daar verhalen over de druistige tweeling Miro & Tesla, en over hoe ze Sint en de Pieten willen helpen. Hij zal ook wel voorlezen uit boeken die passen bij zijn feest.

Share on Facebook

Boris & Berber op de bühne

Superleuk! Supertrots!
Boris & Berber, twee van mijn favoriete kinderen, worden de hoofdpersonen in een theaterprogramma.
De zwaar getalenteerde en o zo leuke Katiuscia Principato en Tessa Kortenbach hebben een voorstelling gemaakt, en trekken er in 2023 het land mee in. Met een caravan.
In dit filmpje zoeken de makers voorstellingslocaties.


Als je wil dat Boris & Berber bij jou langskomen, neem dan contact op met Katiuscia: katiuscia.principato@gmail.com

Share on Facebook

Kinderboekenweek 2022. Kom je ook?

Joehoe! Kinderboekenweek. De leukste (en langste) week van het jaar.
Zoals altijd mag ik weer op allerlei plekken komen vertellen, voorlezen, tekenen en spelen. Vier scholen bezoek ik via de SchrijversCentrale of De SchoolSchrijver. Maar ik ga ook naar wat bibliotheken en een boekhandel, en daar kan je bij zijn, als je dat wilt.

Op woensdag 5 okt begeleid ik van 15.30 tot 16.30 voor de vierde keer een verhalenlab in de OBA op het Mercatorplein in Amsterdam. Hier vind je er meer over.
Op zaterdag 8 okt ben ik van 10.30 tot 11.30 in de OBA in Amsterdam Noord, op de Van der Pekstraat (info vind je hier). Even later, van 13.30 tot 14.30 ben ik in de OBA in Amsterdam Slotermeer (met wat informatie hier). Wat ik daar ga doen weet ik nog niet precies, maar groen en leuk en leerzaam wordt het zeker.
Op zondag 9 okt ben ik om 14.00 in De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam West, om te spelen met taal en voor te lezen. Ook daar is info over.
En woensdag 12 okt begeleid ik van 15.30 tot 16.30 voor de vijfde en laatste keer het verhalenlab in de OBA op het Mercatorplein in Amsterdam.
Ik hoop je te zien!

Share on Facebook

Doe mee met het verhalenlab: schrijf- en teken-workshops in de OBA (in Amsterdam)

Vanaf 14 september 2022 geef ik vijf schrijf- en teken-workshops in de bibliotheek aan het Mercatorplein in Amsterdam. Iedere woensdag, vanaf 15.30 tot 16.30 uur.
Een verhalenlab. Of een tekenlab. Zonder witte jassen, zonder lasbril, maar met woorden en letters en tekeningen, met potlood of pen, op papier.
Voor kinderen vanaf 8 jaar tot een jaar of 11. Gratis en voor niets.
Het enige dat je ervoor moet doen is een mailtje sturen naar de bibliotheek (mercatorplein@oba.nl), om te laten weten dat je mee wilt doen (en je moet dan ook komen!). Het liefst ben je er iedere week bij, maar het is echt niet erg als je eens wat mist, of later aansluit.

Wat gaan we doen?
Kennismaken, natuurlijk. Verhalen vertellen. Voorlezen. Maar ook hoofdpersonen bedenken, avonturen verzinnen, problemen maken en oplossen. We gaan schrijven en tekenen, en spelen met taal.
Het wordt leuk. Echt.

Share on Facebook

Woordspellerig(42): Woordkruis

Ergens tussen mijn eigen schooltijd en de schooltijd van kinderen die (in theorie) mijn kleinkinderen hadden kunnen zijn geweest, verschenen het woordweb in het onderwijs. Woorden die min of meer bij hetzelfde thema passen, visueel bij elkaar gezet in subthema’s, verbonden met lijntjes, bedoeld om gedachten te ordenen, woorden te verzamelen, verbanden te zien. 
Ik gebruik ze wel eens als ik scholen bezoek, om te praten over boekgenres of verhaalopbouw of over zoiets ingewikkelds als de opwarming van de aarde of diefstal. 

Het maken van een woordweb is vaak vooral een inhoudelijke bezigheid, terwijl het talige aspect, het zoeken en leren van nieuwe woorden ook leuk is. Maar het kan taalspeelser.  
Met een klas vol 5e-groepers maakte ik zomervakantieverhalen, maar eerst moesten er woorden verzameld worden in een woordkruis. 

Een woordkruis lijkt op een ingevulde kruiswoordpuzzel, of op een scrabble-bord. Iedereen mag om de beurt een woord noemen dat bij een thema past, kort of lang, als het maar past bij het thema en als het maar aangelegd kan worden bij de letters van het eerste of later neergelegde woorden. 

Een voorbeeld ter verduidelijking is handig.
Het eerste woord is: zomer, het tweede woord is zwemmen en het derde woord is reis.

Woordkruis zomer

De kinderen gingen los, we bespraken de inhoud en de spelling, en moesten er (enigszins halfslachtig) voor zorgen dat mijn schotse en scheve bordhandschrift niet tot verboden botsingen zouden leiden.

Later speelde ik het ook een-op-een met een zeventienjarige, wachtend op ons eten in een restaurant, ter voorbereiding van een werelds avontuur, en ook dat was genoeglijk en zinvol. Misschien geeft het spel zelfs ook inzicht in onze angsten, verwachtingen en mogelijkheden. Ik zie ruimte voor gebruik in therapie-sessies, in plaats van een of een ander associatie-instrument.

woordkruis Zuid-Afrika

Als taalspel is het geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8, goed speelbaar voor 2 of meer personen met een minuut of tien tijd, en functioneel in het activeren en vergroten van de woordenschat.

Share on Facebook

Woordspellerig (41): Opblaaszinnen

Ballonnen! Daar ben ik dol op. Altijd al geweest, ook. Ik kan uren praten over de geschiedenis en het gebruik van ballonnen. De manier waarop het materiaal dat je ervoor nodig hebt uit de rubberboom wordt getapt, hoe je ervoor zorgt dat rubber houdbaar blijft en niet vervalt tot een kleverige, stinkende blurrie, hoe de eerste speelgoedballon bij toeval is uitgevonden, hoeveel heliumballonnen je vast moet houden voordat je wegvliegt.
Het is dan ook niet vreemd dat ik dol ben op een taalspel met taalballonnen. Waar je bij een ballon lucht toevoegt om een blubbertje rubber tot leven te wekken, voeg je bij dit spel woorden aan een zin toe, totdat die zin te vol is voor woorden.

taalspel balonzinnen

Hoe werkt het?
Je begint met een mini-zin van een paar woorden, en gaandeweg voeg je steeds meer woorden toe om de zin te vullen en te verfraaien, totdat het einde zoek is.
Ik speelde twee varianten.

In de auto, met mijn dochter en een vriendje, werd het een geheugenspel. We begonnen met “de hond eet” Om de beurt voegden we een paar woorden of zinsdelen toe.
Het werd “de lieve hond eet een lekkere vis” en vervolgens de lieve hond eet een lekkere vis van de kale visboer” om daarna in een paar stappen vervormd te worden tot “de lieve hond eet een lekkere vis en goudgele frietjes die gebakken zijn door de dikke vrouw van de kale visboer”.
We waren nog niet klaar. Aan “de lieve hond eet een lekkere vis en goudgele frietjes die op een achternamiddag gebakken zijn door de dikke vrouw van de kale visboer” wist iemand met gevoel voor topografie nog “in Twello” toe te voegen.
Daarna wisten we de zin niet meer goed te reproduceren. Zoals ik het hier opschrijf zal het ook niet meer helemaal kloppen.
Het spel bleek een zeer talige variant op “mijn tante gaat op reis en neemt mee”, en het geheugen van deze oude man kan nog goed concurreren met dat van de jeugd.

In een klas (groep 7) speelde ik het ook, dit keer minder gericht op het geheugen (we gebruikten een schoolbord), maar op de vaardigheid met taalelementen.
Om de beurt voegden we iets toe, spontaan of op prompt. Bijvoeglijk naamwoorden, bepalingen van tijd en plaats, zelfstandig naamwoorden, nevengeschikte zinsdelen, al naar gelang we er aanleiding toe zagen of zin in hadden.
Dezelfde etende hond werd uiteindelijk “de harige, hongerige hond eet een gigantische, bedorven gegrilde worst en drinkt een blikje cola van de snackbar op de hoek, waarna hij halsoverkop naar het ziekenhuis moet om zijn maag leeg te laten pompen, omdat hij anders dood zou gaan van ellende.
Het bord was vol, en dat was een prima reden om te stoppen. We hadden ongetwijfeld veel verder kunnen gaan. Gabriel García Márquez schreef in zijn boek “honderd jaar eenzaamheid” naar ik mij herinner zinnen van vele bladzijden lang, dus er is ruimte voor groei.

Al met al, een leuk taalspel, goed voor de training van het geheugen, kennis over zinsbouw, woordvormen en grammatica, en op zijn best ook een stimulans voor verhalenvertellers.
Speelbaar met velen en weinigen, jong en oud.

Share on Facebook

Miro & Tesla en Boris & Berber steunen giro 555 tbv Oekraïne

Miro & Tesla en Boris & Berber steunen giro 555 tbv Oekraïne

De bevolking in Oekraïne kan nog steeds hulp goed gebruiken. En dus probeer ik wat geld bijeen te sprokkelen via een sponsorverkoop. De komende twee weken gaat de opbrengst van de verkoop van mijn boeken naar Giro 555.

Dit is de link naar de webshop voor Miro & Tesla: https://uitgeverijmenuet.nl/…/aby-hartog-miro-en-tesla…/
En deze link gaat naar Boris & Berber: https://uitgeverijmenuet.nl/…/aby-hartog-herma-starreveld/
( I.v.m. de hoge kosten kunnen de boeken alleen verzonden worden binnen Nederland.)

Share on Facebook