Miro & Tesla kiezen een beroep

Miro & Tesla zijn fantasierijk, lief en ondeugend. Papa en mama vinden dat Miro & Tesla zich maar eens moeten oriënteren op hun toekomstige werk, maar weten niet wat ze daarmee in gang zetten.
De 26 (voorlees-)verhalen Miro & Tesla kiezen een beroep zijn zeer geschikt voor kinderen die die ook wel eens wat uitproberen. Ook kinderen die zich wat minder lang kunnen concentreren zullen plezier beleven aan de verhalen. Voor de wat oudere kinderen is het goed om zelf te lezen, voor de jongeren o zo fijn om voor te lezen.

Het boek geeft meteen inzicht in de functie-eisen, risico’s en verleidingen van beroepen als bankrover, ruimtevaarder, chirurg, en goochelaar. Het past daarmee naadloos bij het thema van de Kinderboekenweek 2021.
Illustratrice Herma Starreveld maakte de prachtige, tweekleurige tekeningen.

De kaft van het boek M&T kiezen een beroep

ISBN 9789491 707278
Nur 282 (zes+)
Coöperatieve Uitgeverij Menuet
€16,00
Tekst: Aby Hartog
Tekeningen: Herma Starreveld
Vormgeving: Sandra Kok

Het boek is via iedere boekhandel te koop. Een gesigneerde versie kan je verkrijgen via de website van de uitgever.

Hieronder staan een aantal ronkende reacties op het boek:

Meester Mokka (Dé kinderboekwinkel in Doetinchem):
Wat een heerlijke verhalen weer. Ik houd zo van eigenwijze kinderen die alledaagse dingen minder saai maken. Een aanrader voor (de aanloop naar) de Kinderboekenweek, voor even tussendoor als je chagrijnig bent, voor het slapengaan of als je even niet meer weet wat je wil worden. Abel (8 jaar) vond de dief erg grappig. Moos (10 jaar) de goochelaar.
(…) Had het zelf al helemaal gelezen. Daarna de jongens een paar voorgelezen, maar een is niet genoeg voor ze. Ze vinden het echt hilarisch
Lotte Pera, boekhandelaar
Rubén Rodriguez da Silva (Kinderboeken-specialist voor de Libris-website):
Miro & Tesla zijn echt hilarisch. Ik heb me kapot gelachen. Maar wat ben ik blij dat het niet mijn kinderen zijn, want als ouder zou ik geen oog meer dicht doen.
Rubén Rodriguez da Silva
Boekhandel Over het Water in de nieuwsbrief
De ouders van Miro en Tesla vinden het een goed idee als Miro en Tesla gaan nadenken over wat ze later willen worden. Aanvankelijk. Als Miro en Tesla beroepen gaan uitproberen en er wel eens wat misgaat, zijn ze er misschien niet meer zo blij mee…
 
Miro en Tesla zijn nieuwsgierig, vindingrijk en eigenzinnig, net echte kinderen. Ze zijn niet bang voor een uitdaging, wat daardoor soms tot grotere of kleinere ongelukken leidt.
Aan het eind van het verhaal waarin Miro en Tesla het beroep ‘brandweerman’ uitproberen verzucht de moeder : ‘Erger dan dit kan het niet worden.’
‘Jawel hoor,’ zegt papa. ‘Ze kunnen ook chirurg worden, of begrafenisondernemer.’
‘Wat een goed idee!’ zegt Miro.
 
‘Bijna-realistische verhalen’ noemt de uitgever de verhalen in Miro en Tesla kiezen een beroep. Ik zou zeggen: vrolijk absurd.
Lot Douze, boekhandelaar
Leesbevorderingindeklas.nl
Lekker lachen tijdens de @kinderboekenweek? Dan moet je dit boek in de klas halen! Ik sloeg het boek open, las een stukje en kreeg meteen de slappe lach.

‘Miro & Tesla kiezen een beroep’ is namelijk een verhalenbundel van Aby Hartog en ik weet niet of je zijn boek ‘De problemen van Boris & Berber’ kent? Dan weet je wel wat je ongeveer kunt verwachten: hilarische korte verhalen over een broer en zus die je liever níet als kinderen zou willen hebben, zeg maar.

Miro & Tesla gaan zich in dit boek namelijk alvast oriënteren op beroepen… maar daarbij gaat het nogal vaak mis. Even een klein stukje:

Ze kijken naar de brandweermannen. Ze kijken naar Miro en Tesla.
‘Miro wilde brandweerman worden,’ zei Tesla. ‘En Tesla vond dat ik moest oefenen,’ zei Miro. Papa en mama kijken elkaar aan. ‘Erger dan dit kan het niet worden,’ zegt mama. ‘Jawel hoor,’ zegt papa. ‘Ze kunnen ook chirurg worden, of begrafenisondernemer.’ ‘Wat een goed idee!’ zegt Miro.

Dat dus. 🤣 En kijk dan naar die geweldige illustratie op de cover (Miro & Tesla worden bankrover hahaha). Ik zou eigenlijk niet wachten tot de Kinderboekenweek 😉
Femke Ganzeman, Leesbevorderingindeklas.nl, via Instagram