Woordspellerig (7): Woordvrager

Woordspellerig (7): Woordvrager

  • On 25/05/2014
  • Spelletjes, Taalspel, Woordspel
woordrader

Zijn er nog nieuwe woordraadspelletjes, naast galgje en ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet en en lingo?
Vast wel. Vast niet. Ik weet het niet. Maar ik speelde een voor mij nieuw woordraadspel met drie groepen kinderen op een school in Amsterdam-Oost.

De eerste en de laatste letters zijn bekend, en het totaal aantal letters ook. Door vragen te stellen die met ja of nee beantwoord kunnen worden, krijgen de deelnemers informatie over het woord. Wie het woord raad krijgt een pluim, of de beurt, of iets anders.
Alle woorden mogen. Werkwoorden, zelfstandig naamwoorden, telwoorden, bijvoeglijk naamwoorden, scheldwoorden. Het mogen dode en levende dingen zijn, maar ook halfdode zombies. Als je dat van tevoren afspreekt mogen het zelfs namen zijn.
Bijna alle vragen mogen. Alle vragen naar de aard van het woord (levend/dood/kleur/grootte/…) de woordsoort (werkwoord/zelfstandig/bijvoeglijk/…) zijn toegestaan. Het enige dat niet gevraagd mag worden, is of bepaalde letters in het woord voorkomen. Als je dat soort vragen wilt kunnen stellen moet je maar galgje spelen.

Hoe jonger de deelnemers, hoe korter of makkelijker de woorden moeten zijn. En bij oudere deelnemers kan het een stuk moeilijker worden. Als het woord te moeilijk lijkt, kan je als spelleider hints geven. Heel jonge kinderen vinden vragen stellen vaak lastig en beginnen het liefst meteen met raden. Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken.
Varianten zijn er zat. Meer of minder letters bekend maken, bepaalde soorten woorden verbieden (of verplichten), verzin het maar.

Natuurlijk kan je het spel met z’n tweeën spelen, maar bij grotere groepen is er meer interactie, en leren de deelnemers van elkaar en elkaars vragen.

0 Comments

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *