Woordspellerig (10): de koning en de poortwachter houden van taalraadsels

Woordspellerig (10): de koning en de poortwachter houden van taalraadsels

  • On 13/08/2014
  • Spelletjes, Taalspel, Woordspel
2014-08-13 13.52.27

Tijdens de vakantie liepen we met een grote groep volwassenen en kinderen door de bergen. Het weer was niet altijd goed, de benen waren niet altijd sterk, het moraal niet altijd hoog. Het was dus vaak tijd voor een spelletje.
We deden raadsels. Er zijn raadsels zat, ook woord-/taalraadsels, en sommigen zijn goed geschikt om met grotere groepen te doen. Laat iedereen maar raden naar het juiste antwoord. Wie het weet mag het antwoord niet verklappen, maar moet laten blijken dat hij/zij de oplossing gevonden heeft.

Hier is er een over een kieskeurige koning:
De koning gruwt van sla, maar niet van friet. De koning houdt wel van vlees, maar niet van vis. Hij vindt kaas vies, maar fruit lekker. Hij is wel kieskeurig met fruit. Eén appel is lekker, maar twee appels vindt hij te veel. Eén peer vindt hij maar niets, maar twee peren vindt hij fijn. De koning houdt zeker niet van aardbeien en frambozen.
Waar houdt de koning van?

Hier is er nog een over een waakzame poortwachter:
Voor het paleis van de koning staat de poortwachter. Als een bezoeker naar binnen wil, noemt de poortwachter een woord. Als de bezoeker met het juiste woord reageert, mag hij naar binnen, anders niet.
Bij de eerste bezoeker zegt de poortwachter “twaalf”. De bezoeker antwoordt met “zes” en mag naar binnen. Bij de tweede bezoeker zegt de poortwachter “acht”. De bezoeker antwoordt met “vier” en mag naar binnen. Bij de derde bezoeker zegt de poortwachter “tien”. De bezoeker antwoordt met ‘vijf”, maar dat is fout. Hij mag er niet in.
Wat is wel het goede antwoord? En waarom is dat zo?

5 Comments

Wilma Geldof
  • Jan 23 2015
Ik wil het antwoord weten! Ik snap vooral niets van die kieskeurige koning... (De poortwachter snap ik ook niet, maar vind ik niet erg) Groet! wilma
danielle Kreb
  • Jul 22 2015
Ik zou graag de antwoorden van de poortwachter en de koning weten. Ik denk dat ik het weet van de koning ( de koning houd wel van een la maar niet van een klein laatje? en de poortwachter je mag wel naar binnen als hij zegt 20 en ik zeg 10?
admin
  • Aug 21 2015
Ha Danielle, De koning houdt niet van een la. En ook niet van een laatje. Als de poortwachter 20 zegt, mag je niet naar binnen als je tien zegt. Maar wel als je zeven zegt. Groeten, Aby
Imke Ramaker
  • Mar 24 2020
De koning houdt van vlees
Imke Ramaker
  • Mar 24 2020
De poortwachter verwacht van je dat je het aantal letters noemt van het woord dat hij zegt. Niet de helft van het getal

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *