Hoe?

omslag Hoe?

Hoe wordt kauwgum gemaakt, hoe maak je de beste scheten, hoe verveel je je, hoe los je de vervuiling op straat op, hoe kom je op de maan, hoe krijg je een onontwarbare knoop in een touwtje?
Hartog & Hartog, meesters in de fantasierijke non-fictie voor kinderen, stellen een van de belangrijkste vragen die ze kennen: hoe?
In 44 o zo diverse hoofdstukken duiken de schrijvers de diepte in, om met vermakelijke, onzinnige maar ook zeer informatieve antwoorden op die ene vraag te komen: HOE?

Uitgeverij Pelckmans, 2024, NUR 210, 8+ 
ISBN  9789463375665
Tekst: Aby & Sander Hartog
Illustraties en vormgeving: Sandra Kok
€19,50
Je kunt het boek in je favoriete boekhandel kopen, maar b.v. ook bij deze boekhandel bestellen.

Hieronder staan een aantal besprekingen van het boek.

Toin Duijx, recensent van het Friesch Dagblad, op Facebook
Gistermiddag ging ik, ook al was het weer niet geweldig, naar de presentatie van het boek ‘Hoe?’ van Aby Hartog en zijn broer Sander. Ruim op tijd, dacht ik, maar toen ik bij de boekhandel was stond daar een tafeltje met een man bij de deur. Hij vroeg hoeveel aandelen ik had. Die vraag overviel mij natuurlijk. En of ik me wel had aangemeld. Bleek ik bij de verkeerde boekhandel te staan, en dat terwijl ik me zo verheugd had op de kokoskoekjes van Aby. Toen maar weer huiswaarts gegaan en het boek gelezen en hieronder wat ik ervan vind.
In het informatieve boek wordt antwoord gegeven op een veertigtal interessante vragen die steeds beginnen met ‘Hoe…’. De vragen zijn verdeeld over acht thema’s (eten, lichaam, alledaagse vaardigheden, maatschappij, psychologisch, sociaal, techniek en overige). Het boek begint met de vraag ‘Hoe maak je kauwgom? Er wordt dan verteld hoe je van Allinson brood kauwgom kunt maken, maar dat blijkt niet echt de juiste methode te zijn. In een blok in een andere achtergrondkleur wordt dan verteld hoe kauwgom écht gemaakt wordt. ‘Als je kauwgum kauwt, kauw je dus eigenlijk op bomen en olie, niet op brood.’ Tegelijkertijd wordt op deze twee pagina’s informatie over witbrood en Allinsonbrood gegeven. De spread daarna wordt het recept voor oliebollen gegeven, maar ook allerlei wetenswaardigheden, zoals waarom Nederlanders op oudejaarsavond oliebollen eten.
Steeds wordt op een spread een vraag beantwoord, en dat gebeurt met veel humor. En in een vlotte taal waarbij de lezer rechtstreeks wordt aangesproken. Bij de rubriek eten natuurlijk aandacht voor hoe je de beste brownies maakt, want daar is Aby een meester in. Bij die rubriek ook een recept voor bramenjam. Na de rubriek eten wordt overgeschakeld naar de rubriek lichaam en die rubriek had niet beter kunnen beginnen dan met de vraag ‘Hoe maak je poep en kak?
Er komen veel boeiende vragen aan bod, en steeds wordt in een spread in een duidelijke, toegankelijke tekst de nodige wetenswaardigheden naar voren gebracht. Op een vrolijke, humoristische wijze wordt gedegen antwoord op de vragen gegeven. Het deed me denken aan de ‘hoe-en-waarom-boeken’ die wij vroeger thuis hadden, maar die waren veel afstandelijker en humor ontbrak daar ook. Die humor maakt de teksten van de broers Hartog juist extra luchtig. En de illustraties sluiten op die humor goed aan. Zo wordt bij de vraag ‘Hoe word je moedig’ naar dappere Dodo verwezen. Bij de vraag ‘Hoe leer je iets nieuws’ wordt verwezen naar een gedicht van Kees Stip: ’Je moet jongleren om het oud te doen.’
Eén vraag krijgt twee spreads: ‘Hoe schrijf je een gedicht?’ Naast informatie worden ook allerlei suggesties om zelf gedichten te schrijven gegeven, suggesties die in de klas direct bruikbaar zijn (en waarschijnlijk gebaseerd zijn op de ervaringen van Aby als schoolschrijver).
Het boek is bijzonder mooi vormgegeven. De thema’s hebben een eigen kleur, zoals in de inhoudsopgave te zien is. Die kleur komt ook als achtergrond bij de spreads terug. Soms zijn dingen moeilijk in taal uit te leggen en dan bieden de illustraties uitkomst, zoals bij het leggen van bepaalde knopen. Zoals ik al aangaf bevatten de illustraties veel humor, zoals bij het leugens vertellen. In de tekst worden liegadviezen gegeven, zodat men niet merkt dat je liegt. In de illustratie zien we dan een eekhoorn die een leugen vertelt, maar daarbij wel een lange neus krijgt, een allusie van Pinokkio. Een echte vondst is de linkerpagina bij de vraag ‘Hoe maak te vriendschap uit’ (na eerst een lemma over hoe je vrienden maakt te hebben gelezen). De pagina is half afgescheurd (niet echt, maar als illustratie) want de foto van een verliefd paartje wordt doormidden gescheurd. De tekst die je dan ziet, is de tekst die op de volgende pagina opnieuw te lezen is. Een heel geslaagd boek, dat ik met interesse, maar vooral met erg veel plezier heb gelezen.
[‘Hoe? Antwoorden op vragen waarvan je niet wist dat je ze had.’ – Aby & Sander Hartog (met illustraties van Sandra Kok, vormgeving Eska). Uitg. Pelckmans, 2024 – 96 pagina’s]
recensie Hoe? uit Friesch Dagblad
Rubén Rodriguez da Silva, libris kinderboekenspecialist op FB en IG (@hartvoorboeken)
De enige reden dat ik dit boek niet opneem in mijn maandtips, is simpelweg omdat dit boek geschikt is voor alle leeftijdsgroepen. Er komen heel veel onderwerpen voorbij en elk onderwerp wordt zowel serieus als humoristisch onder de loep genomen. Daarmee is het dus niet alleen leerzaam, maar ook zeer vermakelijk.
Het boek is een samenwerking van de broers Aby en Sander Hartog, aangevuld met de prachtige beeldvorming van Eska. De informatie is aangepast op de gehele Nederlandstalige markt. Dat is heel fijn, want voor sommige onderwerpen zijn er logischerwijs verschillen tussen Nederland en België. En persoonlijk vind ik die kijkjes over de grens erg leuk, omdat ik daarmee een beetje meer leer over onze Belgische buren.
De onderwerpen zijn heel breed gekozen. Eten, lichaam, alledaagse vaardigheden, techniek… In totaal zijn er acht categorieën en 44 onderwerpen. Het boek zit vol met uitleg, voorbeelden, extra weetjes en heel veel grapjes. Daarmee is het echt een boek voor jong en oud, want ook volwassenen gaan hier heel veel plezier aan beleven.
Geschikt voor thuis en in de klas, maar ook voor in de wachtkamer, bij de kapper, op de wc en op heel veel andere plaatsen. Hoe dan ook, een echte aanrader!
Pol van Damme op Pluizuit:
In acht thema’s komen vierenveertig vragen aan bod waarop een antwoord wordt gegeven. De thema’s zijn uiteenlopend, van eten over maatschappij, lichaam of sociaal tot techniek en psychologie. De vragen binnen de thema’s zijn al even uiteenlopend. Van ‘hoe krijg je jam in een donut’ tot ‘hoe laat je de beste scheten’. De antwoorden op al de vragen zijn heel erg luchtig. Er zit regelmatig een ernstige ondertoon bij die de lezer écht iets bijbrengt. Maar heel vaak blijft het erg humoristisch. Vaak staat er een weetje bij een bepaalde vraag dat wel volledig informatief is. Alle vragen beginnen met: ‘Hoe…’ waarna een antwoord wordt gegeven. De lezer wordt ook wel eens rechtstreeks aangesproken.
De teksten lezen heel erg makkelijk. Ze staan in lichte kaders op een gekleurde achtergrond. Kleine illustraties maken het geheel af.
De ondertitel van het boek luidt ‘Antwoorden op vragen waarvan je niet wist dat je ze had’ en geeft eigenlijk al aan dat de lezer het boek niet helemaal ernstig moet nemen. Het is gewoon grappig om te lezen.
oktober 2024
Dennis van Houts, op Coolesuggesties.nl

Hoe wordt kauwgom gemaakt, hoe maak je de beste scheten, hoe verveel je je, hoe los je de vervuiling op straat op, hoe kom je op de maan, hoe krijg je een onontwarbare knoop in een touwtje? Hartog & Hartog, meesters in fantasierijke non-fictie voor kinderen, stellen een van de belangrijkste vragen die er zijn: hoe?

50 belangrijke vragen
In HOE? duiken de schrijvers in een stuk of vijftig compleet verschillende hoofdstukken de diepte in om met vermakelijke, onzinnige maar ook zeer informatieve antwoorden te komen op die ene vraag: HOE? Hartog & Hartog weten daarbij als geen ander hoe ze complexe en alledaagse vragen op een leuke en begrijpelijke manier kunnen uitleggen. Elk hoofdstuk biedt een verrassende mix van humor, feitjes en praktische tips die je gelijk zelf wilt uitproberen.

Veelzijdig boek
Wat “HOE?” zo bijzonder maakt, is de veelzijdigheid van de onderwerpen. Van het maken van kauwgom tot het oplossen van wereldproblemen, er is voor ieder wat wils. De schrijvers behandelen zowel serieuze als grappige kwesties met dezelfde aanstekelijke nieuwsgierigheid en creativiteit. Hierdoor leren kinderen niet alleen hoe dingen werken, maar worden ze ook aangemoedigd om zelf vragen te stellen en de wereld om hen heen te ontdekken.

De schrijfstijl van Hartog & Hartog is luchtig en speels, perfect afgestemd op jonge lezers. De illustraties in het boek zijn vrolijk en kleurrijk, wat het lezen nog leuker maakt. Elke pagina is een visueel feestje dat de aandacht van kinderen vasthoudt en hun verbeelding prikkelt. Bovendien zijn de onderwerpen bizar en grappig tegelijk. Want heb jij je ooit afgevraagd hoe je nou eigenlijk koorts krijgt of hoe je een beroep kiest? Waarom sommige mensen moedig zijn en anderen liegen waar je bij staat? Dat zijn de vragen waar je hier antwoord op krijgt!
HOE? is een absolute aanrader voor alle nieuwsgierige aagjes en jonge ontdekkers. Het is het ideale cadeau voor verjaardagen, vakanties of gewoon om jezelf eens te trakteren op een flinke dosis plezier en kennis. Mis deze must-have niet in je boekenkast!
Score: 9
Leontien Le Blanc, eigenaar van Leesadvies, op Facebook
Hoe? ❓❔Antwoorden op vragen waarvan je niet wist dat je ze had ⁉️
Hartog & Hartog (Sander & Aby Hartog) hebben echt een tof boek gemaakt vol informatieve teksten. ❤️📚
Heel knap hoe ze antwoorden op alle mogelijke vragen van praktisch zoals ‘hoe maak je een knijper’ tot maatschappelijk zoals ‘hoe los je armoede op’ steeds heel duidelijk én met humor uitleggen!
Het boek is onderverdeeld in acht categorieën (zie foto) met elk een eigen kleur.
Bijna alle hoofdstukken bestaan uit twee pagina’s die helder zijn in opmaak en met leuke afbeeldingen.
Alle antwoorden op ‘hoe’ zijn los van elkaar te lezen.
Wil je weten hoe je gelukkig wordt, vrienden maakt of juist vriendschap verbreekt? Of wil je weten hoe je hagelslag maakt, op de maan komt of een gedicht schrijft? Je leest het allemaal in Hoe ⁉️
Soms is een antwoord vooral heel grappig, soms vooral informatie, maar meestal allebei!
Tip voor ouders en leerkrachten: lees ook eens een informatieve tekst voor. Zo kunnen kinderen kennis maken met verschillende genres. 📖
Dit hoofdstukken uit dit boek zijn daar heel geschikt voor omdat ze inhoudelijk sterk zijn én leuk zijn om voor te lezen.
Kim Coenen, (HappyKim.nl)
Voor het lezen:
Alleen al deze prachtige, vrolijke, speelse en uitnodigende cover van een olifant met een helm op een step en tekstballonnetjes maken me nieuwsgierig naar het boek met de titel Hoe? En nieuwsgierig ben ik ook zeker, van alles wat los en vast zit wil ik het ‘Hoe’ en het ‘Waarom’ weten. Het is echt een kinderboek dat op mijn lijf lijkt te zijn geschreven. Ik ben erg benieuwd.

Het verhaal:
Zoek jij ook altijd naar het ‘Hoe’ en ‘Waarom’ van alles? Dan zit je met het boek van Hartog & Hartog met het juiste boek in handen. Hoe wordt kauwgom gemaakt? Hoe maak je de beste scheten? Hoe verveel je je? Hoe kom je op de maan? Hoe maak je een olifant?

Op een speelse, grappige en leuke wijze stellen Hartog & Hartog de meest belangrijke vraag die ze kennen: Hoe? In het boek worden een stuk of vijftig verschillende vragen beantwoord en duiken de schrijvers de diepte in om met onzinnige, grappige en meest informatieve antwoorden te komen op het HOE?

Mijn ervaring:
Geweldig! Wat een super leuk, grappig, leerzaam en enorm inspirerend boek is dit. Het boek is naast de prachtig vormgegeven cover ook aan de binnenzijde prachtig vormgegeven. Op iedere spreadpagina wordt een nieuwe ‘Hoe vraag’ behandeld. Hartog & Hartog hebben een hele heldere, toegankelijke en speelse wijze waarop ze de meest uiteenlopende ‘hoe’ vragen beantwoorden.

Het boek bestaat uit ongeveer vijftig verschillende spreads waarop iedere keer een nieuwe ‘Hoe’ vraag wordt behandeld. Het is een leuke mix van de meest uiteenlopende ‘hoe’ vragen waardoor serieuze, grappige en de meest bizarre vragen elkaar afwisselen. Daarbij zijn leuke illustraties en afbeeldingen gemaakt, die de vraag verrijken en tot leven brengen. Hartog & Hartog geven op een heldere, krachtige en duidelijke manier antwoord op de vele vragen en weten ook de nodige humor in de verschillende antwoorden te verwerken. Toch is naast dat het boek erg grappig is, het ook een erg leerzaam boek, want ook leerde het boek mij als volwassenen nieuwe dingen.

Hoe? Een super leuk, leerzaam, grappig en inspirerend jeugdboek dat antwoord geeft op een vijftigtal de meest uiteenlopende ‘Hoe’ vragen. Hartog & Hartog houden goed rekening met de jonge doelgroep en weten de vragen helder, krachtig en duidelijk te beantwoorden. Daarnaast is het boek ook nog eens prachtig vormgegeven en is het ongetwijfeld een boek wat je vaker zult openslaan. Echt een aanrader! 

Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5
Hanneke Messelink op Kinderboekenrijk
Aby en Sander Hartog hebben met ‘Hoe?’ een toegankelijk, visueel aantrekkelijk, en uitdagend informatief boek gemaakt waarin zij antwoorden uitwerken op de meest uiteenlopende vragen. Niet alleen de vragen zijn erg creatief bedacht; de antwoorden zijn misschien nog wel creatiever.

Je vindt in dit boek 44 vragen mét antwoorden die onderverdeeld zijn in acht thema’s: eten, lichaam, alledaagse vaardigheden, maatschappij, psychologie, sociaal, techniek en overig. Doordat de thema’s en vragen zo divers zijn, kan het bijna niet anders dat eigenlijk iedere lezer zich wel kan identificeren met een of meerdere vragen in dit boek. Grote kans dus dat kinderen één of meerdere vragen die in dit boek centraal staan herkennen, want het zijn vragen die passen bij kinderen (van diverse leeftijden). Denk aan vragen als ‘Hoe maak je kauwgum?’, ‘Hoe maak je poep of kak?’, ‘Hoe word je onzichtbaar?’, ‘Hoe los je armoede o?’, ‘Hoe word je gelukkig?’ en ‘Hoe maak je een olifant?’ De antwoorden gaan alle kanten op en zijn vaak erg grappig, maar wel realistisch. Zo gaan de auteurs bij de vraag ‘Hoe kom je in de gevangenis?’ maar heel kort in op het antwoord dat je als lezer verwacht en beschrijven ze juist wat meer achtergrondinformatie over gevangenissen en straf. Het is geen boek dat bij elke vraag kant en klare antwoorden of stappenplannen aanbiedt hoe iets moet of hoe iets werkt en niet elke vraag geeft daarmee waarschijnlijk het antwoord wat je verwacht. Wat ze wel duidelijk doen is de waarheid vertellen, ook al is de invalshoek van een het antwoord net even anders. Maar juist dat maakt dit een ontzettend goed boek.

De pakkende schrijfstijl van de auteurs zorgt ervoor dat je je als lezer regelmatig aangesproken voelt. Een glimlach zal dan ook niet ontbreken bij het lezen van sommige antwoorden. Aan de andere kant zijn sommige antwoorden wat vies, dus niet elk uitgewerkt antwoord is even grappig. Die afwisseling is heel goed bedacht en maakt dit meer dan een simpel informatief boek. De illustraties en vrolijke vormgeving van Eska, maken het boek helemaal af. Fijn overzichtelijk, grappig met af en toe een heerlijke humoristische inslag.



Dat het een leerzaam boek is mag duidelijk zijn. Waarschijnlijk weten kinderen na het lezen van dit boek bijvoorbeeld hoe zij hagelslag kunnen maken en hoe ze een knijper kunnen maken. Maar ook staan er tips in hoe je bijvoorbeeld een beroep kunt kiezen of hoe je makkelijk een T-shirt kunt vouwen. De laatste vraag is misschien wel het meest bekend of juist het meest leuk, want hoe lang is nu een Chinees?

Je kunt veel kanten op met dit boek. Uiteraard kun je het gewoon voorlezen of zelf lezen, maar je kunt er ook mooie opdrachten aan koppelen. Zo zou je sommige vragen zelf kunnen uitproberen in de klas of thuis. In de klas kun je dan een aantal vragen over groepjes verdelen, waarma je kinderen eerst zelf antwoorden laat vinden op de vraag of je geeft aan het eind van de dag een vraag mee en komt er de volgende dag op terug: wie heeft het antwoord? Grote kans dat de antwoorden niet allemaal hetzelfde zijn als in dit boek. En is één antwoord dan het juiste?
RID.nl, Janneke van Eijndhoven & Leontine le Blanc
Dit is een heel tof boek vol informatieve teksten. Je krijgt antwoord op alle mogelijke vragen van praktische (zoals ‘hoe maak je een knijper’) tot maatschappelijke aard (zoals ‘hoe los je armoede op’). De antwoorden worden steeds heel duidelijk én met humor uitgelegd.
Het boek is onderverdeeld in acht categorieën met elk een eigen kleur. Alle antwoorden op ‘hoe’ zijn los van elkaar te lezen. Ideaal om voor te lezen dus!
Willen je leerlingen weten hoe je gelukkig wordt, vrienden maakt of juist vriendschap verbreekt? Of wil je weten hoe je hagelslag maakt, op de maan komt of een gedicht schrijft? Je leest het allemaal in Hoe?
Soms is een antwoord vooral heel grappig, soms vooral informatief, maar meestal allebei!
Stoerleesvoer.nl, Kelly
Soms kunnen kinderen de meest gekke vragen stellen. En veel van die vragen beginnen met het woord ‘Hoe’. Dit boek heeft ook die titel gekregen: ‘Hoe?’. En het geeft je antwoorden op vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had. Maar als je het leest denk je zeker weten: hier wil ik wel meer van weten!
Hoe? Antwoorden op vragen waarvan je niet wist dat je ze had
HOE wordt kauwgom gemaakt?
HOE laat je de beste scheten?
En HOE verveel je je?
HOE maak je een onlosmakelijke knoop?
HOE maak je de wereld schoon?
En hoe kom je eigenlijk op de maan?
In dit boek worden een veertigtal vragen gesteld die beginnen met het woord: HOE? En zo krijg je dus antwoorden op een hele hoop bijzondere vragen.
Een grappig en origineel boek
Toen ik voor het eerst de beschrijving van dit boek las, moest ik heel erg lachen. Dit is nu precies zo’n boek wat voor ouders heel erg herkenbaar is. Want kinderen bombarderen je de hele dag met allerlei vragen, en dat zijn dan vaak ook nog eens vragen waar je als ouder geen antwoord op hebt. Daar speelt dit boek op in. Het boek ‘Hoe?’ is opgebouwd rond verschillende thema’s:
Eten
Lichaam
Alledaagse vaardigheden
Maatschappij
Psychologie
Sociaal
Techniek
Overig
Doordat de thema’s zo breed gekozen zijn, krijg je ook hele afwisselende vragen. Van ‘hoe weet je waar je bent?’ tot ‘hoe maak je een nieuw woord’ en ‘hoe red je een schaap?’.
De uitwerking van de vragen
Als je begint met het boek ‘Hoe?’ kun je dat op twee manieren doen. Je kunt natuurlijk gewoon vooraan beginnen, of je kiest gewoon een onderwerp uit dat je interessant vindt. Ik ben begonnen door gewoon het boek ergens open te slaan. En die eerste vraag vond ik al meteen heel interessant: hoe word je rijk? Daarna ben ik aan gewoon vooraan in het boek begonnen. De schrijfwijze van het boek is heel erg vlot. Er wordt op een leuke manier geschreven, zodat het makkelijk weg leest. 
Elke vraag heeft 2 pagina’s waar het antwoord uit de doeken gedaan wordt. En nu kan ik je verklappen: dat antwoord is wellicht soms misschien wat onbevredigend. Want op sommige vragen is er niet echt een makkelijk of eenduidig antwoord. Hoe je rijk kunt worden, dat is namelijk niet even in een 1-2-3 stappenplan te beschrijven, al hopen sommige kinderen die dit boek gaan lezen dat misschien wel.
Grappige illustraties
Wat ik heel leuk vind aan dit boek, zijn de illustraties. Dat zijn foto’s van dieren, met daar grappige teksten bij. Echt een leuke toevoeging aan het boek. Ook zijn er vaak extra dingen te vinden bij de antwoorden: een recept, weetjes, een stappenplan om zelf een schepnet te maken of een instructie om zelf een wasknijper te maken. Al met al vind ik dit echt een leuk en origineel boek, en mijn tienjarige dochter heeft al aangegeven dit boek lekker in de vakantie te willen gaan lezen!
@DeMooisteKinderboeken op Instagram
Hoe kies je een boek? 
Al de hele dag hangt er een ballon in de straat, een vraagteken.
De keuze voor mijn volgende boek is dus duidelijk: Hoe?
Een geweldig boek met vragen waarvan je vast niet wist dat je ze had. Maar wie wil er nou niet weten hoe je kauwgum maakt van brood. Of hoe je je verveelt?
Hartog&Hartog hebben overal een antwoord op. De hilarische illustraties en vrolijke vormgeving van Sandra Kok maken Hoe? helemaal af!
Hoe nu verder? Ren naar de boekhandel en haal een exemplaar!
boeken-cast.nl, joke
Kinderen zitten altijd vol nieuwsgierige vragen die op de meest onverwachte momenten uit hun mond rollen. Sta jij ook wel eens met je mond vol tanden en heb je geen idee hoe het antwoord op de gestelde vraag moet luiden? Met Hoe? van Hartog & Hartog kun je volop genieten van de meest uiteenlopende vragen die een kind kan stellen. Geniet, lees, leer en verwonder je.
Aby Hartog is naast kinderboekenschrijver, tekenaar, taalspeler, boekverkoper en uitgever, ook nog vertaler. Sander Hartog vertelt graag verhalen vol fantasie. Dit kwam in zijn werk als docent, journalist en redacteur goed van pas.
Met Hoe? van de broers Hartog & Hartog kun je je alvast een beetje voorbereiden op vreemde en boeiende vragen. Een veertigtal vragen zijn verdeeld over acht thema’s; Eten, Lichaam, Alledaagse vaardigheden, Maatschappij, Psychologie, Sociaal, Techniek en Overig. Het boek is per rubriek op kleur ingedeeld. Deze thema’s worden aan de hand van een grappig vraag- en antwoordspel toegelicht. Bij sommige vragen staat er een zogenaamd ‘weetje’ vermeld, zoals wit brood dat als luxeproduct gezien werd aan het eind van de negentiende eeuw. Of een lekker recept voor het bakken van oliebollen, waarbij een toelichting gegeven wordt op het ontstaan van deze gefrituurde bol.
Op een speelse, geestige manier brengen de auteurs leerzame onderwerpen ter sprake. Ze filteren zin en onzin over vermeende waarheden uit en proberen met een grapje de aandacht te trekken en jou na te laten denken over wat er staat. De kleurrijke, grappige illustraties op de pagina’s ontlokken menigmaal een glimlach aan mij. Op de opvallende, vrolijke cover met een olifant op een step, staan 3 vragen als voorproefje. Alleen zijn de antwoorden van twee vragen terug te vinden in het boek. Naar het antwoord op Hoe schrijf je Hoe? kun je lang zoeken, dat wordt aan de verbeelding van de lezer overgelaten. Tijdens de uitleg over de vragen moest ik regelmatig schateren door de gebruikte humor en ik zie de dingen voor me. Op een guitige manier zijn ‘wist je datjes’ over hagelslag, in Vlaanderen ‘muizenstrontjes’ genoemd, in de tekst verwerkt. Of wat te denken van het zelf maken van een waterraket die de lucht ingeschoten kan worden.
Hartog & Hartog hebben een speelse schrijfstijl die goed aansluit bij jonge lezers. De verbeelding van kinderen, maar ook volwassenen wordt nog eens extra geprikkeld bij het zien van de vrolijke, bonte en grappige illustraties.
Hartog & Hartog zijn grootmeester in het verzinnen van persoonlijke en fantasierijke non-fictie voor kinderen. Eerder verschenen van hun gezamenlijke hand: Mag je zeggen wat je vindtHoe kom je erop en Wie heeft wat bedachtHoe? verscheen afgelopen juni 2024 en Sandra Kok, vormgeefster en illustrator heeft het boek opgeleukt met haar illustraties. De auteurs weten op humoristische wijze informatie te geven over de meest uiteenlopende onderwerpen die naast nieuwsgierigheid, vrolijkheid en verwondering oproepen. Ik vond het een leuk boek om te bekijken en herkenning kwam bij de vraag; Hoe lang is een Chinees. Dit is een grapje uit de oude doos en een vraag die in mijn jeugd al gesteld werd.
Hoe? is een feestje om samen met je kind of kleinkind te bekijken of kinderen zelf te laten lezen. Het biedt volop uitdaging om verder op een bepaald onderwerp in te gaan. Het krijgt 4 jolige sterren en is geschikt voor kinderen tot 12 jaar, maar een oudere lezer vermaakt zich er prima mee!
Mieke Schepens op graaggelezen.blogspot

Dit boek is een schatkamer vol verrassende en grappige antwoorden 

op de meest uiteenlopende vragen
Ben je op zoek naar een boek dat de nieuwsgierigheid van je kind prikkelt en tegelijkertijd aan het denken zet? 
Dan is ‘HOE?’ van Hartog & Hartog een absolute aanrader! Dit boek is een schatkamer vol verrassende en grappige antwoorden op de meest uiteenlopende vragen die kinderen zoal kunnen bedenken. Van het maken van kauwgom tot het veroveren van de maan, geen onderwerp blijft onbesproken. De combinatie van wetenschappelijke feiten en fantasierijke verhalen maakt dit boek tot een feest voor zowel jong als oud. De humoristische illustraties van Sandra Kok maken het geheel helemaal af. Een echte aanrader voor alle nieuwsgierige geesten!

Stel de volgende vragen aan je kind(eren) en je zult zien dat ze naar meer onderwerpen uit dit boek uitkijken:
Weet jij hoe je de beste scheten laat? Of hoe je een onlosmakelijke knoop maakt? Wil je weten hoe de wereld schoon wordt gemaakt of hoe je op de maan komt? 
In ‘HOE?’ vind je de meest gekke en grappige antwoorden op al je vragen! Het zit boordevol spannende informatie en leuke weetjes. 
Hartog & Hartog slagen er in om met ‘HOE?’ een origineel en vermakelijk boek te creëren.
 
In ‘HOE?’ kom je ‘weetjes’ tegen in allerlei vormen. Het leert ons ook een beetje om te relativeren. 
In het hoofdstuk ‘Hoe word je rijk?’ lees je bijvoorbeeld:
“Een wonderlijk weetje: wanneer ben je rijk?
Als je aan tien mensen vraagt wat zij verstaan onder rijkdom, krijg je waarschijnlijk tien verschillende antwoorden. Er is namelijk geen vast definitie van ‘rijk zijn’. Heb je meer dan een miljoen euro op de bank, of ben je eigenaar van een belachelijk groot huis, met zwembad en een tennisbaan, of heb je twintig absurd dure auto’s, of verdien je 10.000 euro per maand, of hangt er een schilderij van Rembrandt in je kelder? Dan ben je waarschijnlijk wel rijk. Als je meer hebt, ben je nog veel rijker. Met een beetje minder kun je het altijd nog enorm goed hebben.”
Rechtsonder de volgende pagina zie je een leuke tekening van Sandra Kok met een slapende kat en een kuikentje en de tekst: 
Nog beter: slapend rijk worden én vrienden hebben…

De auteurs duiken op een speelse en toegankelijke manier in de meest uiteenlopende onderwerpen. De combinatie van wetenschap, humor en fantasie maakt dit boek tot een ware pagina-turner. 

De illustraties van Sandra Kok zijn een perfecte aanvulling op de tekst en dragen bij aan de humoristische toon. 
‘HOE?’ is geschikt voor alle leeftijden en voor iedereen die wil weten HOE iets zit en is daarom ook een aanrader voor bibliotheken en scholen.
Rita Pontotoring op Bazarow
Een heleboel vragen met net zoveel antwoorden
Hoe? Hoe schrijf je een boek met wel 44 vragen en antwoorden? Nou gewoon, eerst thema’s verzamelen die goed passen bij dit vraag- en antwoordenboek. Serieuze onderwerpen als ‘Eten, Lichaam, Alledaagse vaardigheden, Techniek’. Maar ook op een heel ander vlak zoals ‘Maatschappij, Psychologie, Sociaal’. Een heel breed interessegebied waar elk kind wel iets weet uit te halen.

En als laatste ‘Overig’. Weliswaar het laatste onderwerp maar zeker de moeite waard.
Vraag en antwoord
Elke vraag begint met HOE, hoe kan het ook anders. Onder het kopje ‘Inhoud’ zijn de ‘hoevragen’ bij elk thema te vinden. Kinderen kunnen door de inhoud struinen en willekeurig een vraag uitzoeken. Er is geen vaste volgorde. Gewoon uitzoeken wat aanspreekt. Of een hele gekke vraag uitzoeken. En misschien vind je als kind ook een hele interessante vraag zoals op de cover staat: “Antwoorden op vragen waarvan je niet wist dat je ze had”.

Drie ‘hoevragen’ op de cover
Op de cover staan drie vragen die zeker reacties zullen oproepen: “Hoe schrijf je HOE?” Dit is nu wel heel jammer. Deze vraag wordt op de cover gesteld maar de vraag staat niet in Hoe? 
Een andere covervraag “Hoe word je onzichtbaar?” valt onder de verzameling ‘Alledaagse vaardigheden’.  Hoe deze vaardigheid wordt aangeboden, laten Hartog & Hartog in dit antwoord zien. Allereerst leggen de schrijvers uit wat ‘Onzichtbaar zijn’ is, volgens hen. Een leerzaam element stoppen ze ook in het antwoord, Hartog & Hartog geven een voorbeeld waar de ‘Geheime diensten’ mee bezig zijn. Verder is de uitleg gewoon heel leuk.  
Nog een vraag van de cover “Hoe maak je een olifant?” te vinden onder “Overig”. Het antwoord is heel verrassend. Een leerzaam soort ‘wist je dat’ en een verrassende doe activiteit met een mandarijntje en ook nog een tekentip.
Al die verschillenden invalshoeken maken Hoe?een grappig vraag- en antwoordboek. Het zijn niet alleen maar vragen met allerlei kolderieke antwoorden. Mopjes, leuke bijzondere doe-dingen, gevat in korte goed leesbare teksten.

Hoe? een boek dat leuk is om door te bladeren, er zelf uit te halen wat je interesseert. Waarbij de illustraties van Sandra Kok goed passen bij deze aanpak. Een illustratie lezen, geïnteresseerd raken en verdere info lezen.