Miro & Tesla kiezen een beroep

Miro & Tesla zijn fantasierijk, lief en ondeugend. Papa en mama vinden dat Miro & Tesla zich maar eens moeten oriënteren op hun toekomstige werk, maar weten niet wat ze daarmee in gang zetten.
De 26 (voorlees-)verhalen Miro & Tesla kiezen een beroep zijn zeer geschikt voor kinderen die die ook wel eens wat uitproberen. Ook kinderen die zich wat minder lang kunnen concentreren zullen plezier beleven aan de verhalen. Voor de wat oudere kinderen is het goed om zelf te lezen, voor de jongeren o zo fijn om voor te lezen.

Het boek geeft meteen inzicht in de functie-eisen, risico’s en verleidingen van beroepen als bankrover, ruimtevaarder, chirurg, en goochelaar. Het past daarmee naadloos bij het thema van de Kinderboekenweek 2021.
Illustratrice Herma Starreveld maakte de prachtige, tweekleurige tekeningen.

De kaft van het boek M&T kiezen een beroep

ISBN 9789491 707278
Nur 282 (zes+)
Coöperatieve Uitgeverij Menuet
€16,00
Tekst: Aby Hartog
Tekeningen: Herma Starreveld
Vormgeving: Sandra Kok

Het boek is via iedere boekhandel te koop. Een gesigneerde versie kan je verkrijgen via de website van de uitgever.

Hieronder staan een aantal (al dan niet) ronkende reacties op het boek:

Conny Schelvis op Boekenbijlage.nl (https://www.boekenbijlage.nl/hilarische-avonturen-van-broer-en-zus/)
Hilarische avonturen van broer en zus
Aby Hartog heeft al meer dan twintig titels op zijn naam staan en is behalve schrijver ook illustrator. Hij schrijft naast verhalen, gedichten en novellen voor kinderen ook non-fictie. Al eerder konden we kennis maken met broer en zus Milo & Tesla in het boek Miro & Tesla doen alsof.  Dit keer kiezen ze een beroep, gelukkig om te proberen en doen ze alsof want sommige beroepen zijn wel heel bijzonder.
Miro & Tesla zijn twee ondeugende jonge kinderen met heel, heel veel fantasie. Als hun ouders vragen wat ze later voor beroep ze willen gaan uitoefenen, worden ze aan het denken gezet. Ze beginnen als beroepenverzinner en gaan daarna van start met het bedenken van meer dan twintig beroepen die ze uiteraard moeten proberen om te kijken of ze die wel leuk vinden.
Als hun vader en moeder hadden geweten dat de kinderen zo enthousiast te werk zouden gaan hadden ze zich nog wel even achter de oren gekrabd. Want het oefenen wordt heel serieus genomen. Als je dan als brandweerman, bejaardenverpleger, chirurg of goochelaar aan de gang gaat, brengt dat vreemde situaties met zich mee. Niet zo leuk voor papa en mama, maar des te leuker voor de lezertjes. Want het zijn stuk voor stuk grappige verhaaltjes geworden.
De zesentwintig voorleesverhaaltjes zijn lekker kort en humoristisch. Het zijn stuk voor stuk fijne stukjes om voor te lezen. Je ziet de hectische avonturen van de kinderen voor je, terwijl je leest. De korte dialogen lenen zich prima om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Waarin je lekker kunt overdrijven.
De illustraties van Herma Starreveld zijn net zo leuk als de verhalen. Er is bewust gekozen voor zwart/wit met hardroze accenten. Dezelfde kleur als de cover en de titels van de verhalen. Ze sluiten goed aan bij de verhalen en door deze kleurkeuze en layout is het een ‘rustig’ boek wat prettig leest. Een eigenwijze en originele tekenstijl, net zo eigenwijs als Miro & Tesla.
Een boek vol verhaaltjes waarbij de fantasie de vrije loop mag nemen, want naast serieuze ‘echte ‘beroepen komen er ook verzinners, kiezers, bedenkers en gedachtelezers langs. Er zijn natuurlijk veel meer beroepen dan in dit boek staan, wie weet komt er nog een vervolg, want ik ben zeer benieuwd hoe de kinderen die zouden invullen. Het verleggen van grenzen in combinatie met kinderlogica, waarbij zaken nogal letterlijk genomen worden, blijkt in dit boek een succesformule. Het boek sluit prima aan bij het kinderboekenweekthema voor 2021 en leent zich ideaal om in de klas een beroep te introduceren.
Conny Schelvis
Toin Duijx op NBD Biblion en in het Friesch Dagblad
Miro en Tesla moeten goed nadenken als hun vader vraagt wat ze later willen worden. Ze vinden ‘beroepenverzinner’ wel een mooi beroep. In 26 korte verhalen van twee of drie bladzijden bedenken Miro en Tesla wat ze zouden willen worden. Uitvinder, brandweerman, mode-ontwerper, maar ook minder bekende, of verzonnen beroepen als uitvinder, nestenbouwer, voorproever of gedachtelezer. Bij elk beroep gaan ze uitproberen hoe dat zou zijn met kleine en soms iets grotere ongelukken, zoals bij het vuurtje dat ze in de kamer stoken om het als brandweerman/vrouw te blussen. Vooral de beroepen die ze zelf bedenken zijn erg fantasierijk en humoristisch.
De verhalen hebben een goede structuur, maar bij de dialogen wordt steeds aangegeven ‘zegt’, ‘roept’ en dergelijke, terwijl het weglaten daarvan de dialogen veel levendiger zou maken.
De mooie zwart-witillustraties met een rode steunkleur, bij elk verhaaltje staan er een of twee, sluiten goed aan bij de verhalen en geven deze een extra dimensie. In elke illustratie is een vogel met een rode snavel te vinden. Uiteindelijk besluiten Miro en Tesla gewoon nog een tijdje kind te blijven. Drie verhalen verschenen eerder in ‘Miro & Tesla doen alsof’ (2007). Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar. Thema Kinderboekenweek 2021.
Toin Duijx
Meester Mokka (Dé kinderboekwinkel in Doetinchem):
Wat een heerlijke verhalen weer. Ik houd zo van eigenwijze kinderen die alledaagse dingen minder saai maken. Een aanrader voor (de aanloop naar) de Kinderboekenweek, voor even tussendoor als je chagrijnig bent, voor het slapengaan of als je even niet meer weet wat je wil worden. Abel (8 jaar) vond de dief erg grappig. Moos (10 jaar) de goochelaar.
(…) Had het zelf al helemaal gelezen. Daarna de jongens een paar voorgelezen, maar een is niet genoeg voor ze. Ze vinden het echt hilarisch
Lotte Pera, boekhandelaar
Rubén Rodriguez da Silva (Kinderboeken-specialist voor de Libris-website):
Miro & Tesla zijn echt hilarisch. Ik heb me kapot gelachen. Maar wat ben ik blij dat het niet mijn kinderen zijn, want als ouder zou ik geen oog meer dicht doen.
Rubén Rodriguez da Silva
Boekhandel Over het Water in de nieuwsbrief
De ouders van Miro en Tesla vinden het een goed idee als Miro en Tesla gaan nadenken over wat ze later willen worden. Aanvankelijk. Als Miro en Tesla beroepen gaan uitproberen en er wel eens wat misgaat, zijn ze er misschien niet meer zo blij mee…
Miro en Tesla zijn nieuwsgierig, vindingrijk en eigenzinnig, net echte kinderen. Ze zijn niet bang voor een uitdaging, wat daardoor soms tot grotere of kleinere ongelukken leidt.
Aan het eind van het verhaal waarin Miro en Tesla het beroep ‘brandweerman’ uitproberen verzucht de moeder : ‘Erger dan dit kan het niet worden.’
‘Jawel hoor,’ zegt papa. ‘Ze kunnen ook chirurg worden, of begrafenisondernemer.’
‘Wat een goed idee!’ zegt Miro.
 
‘Bijna-realistische verhalen’ noemt de uitgever de verhalen in Miro en Tesla kiezen een beroep. Ik zou zeggen: vrolijk absurd.
Lot Douze, boekhandelaar
Leesbevorderingindeklas.nl (via Instagram)
Lekker lachen tijdens de @kinderboekenweek? Dan moet je dit boek in de klas halen! Ik sloeg het boek open, las een stukje en kreeg meteen de slappe lach.

‘Miro & Tesla kiezen een beroep’ is namelijk een verhalenbundel van Aby Hartog en ik weet niet of je zijn boek ‘De problemen van Boris & Berber’ kent? Dan weet je wel wat je ongeveer kunt verwachten: hilarische korte verhalen over een broer en zus die je liever níet als kinderen zou willen hebben, zeg maar.

Miro & Tesla gaan zich in dit boek namelijk alvast oriënteren op beroepen… maar daarbij gaat het nogal vaak mis. Even een klein stukje:

Ze kijken naar de brandweermannen. Ze kijken naar Miro en Tesla.
‘Miro wilde brandweerman worden,’ zei Tesla. ‘En Tesla vond dat ik moest oefenen,’ zei Miro. Papa en mama kijken elkaar aan. ‘Erger dan dit kan het niet worden,’ zegt mama. ‘Jawel hoor,’ zegt papa. ‘Ze kunnen ook chirurg worden, of begrafenisondernemer.’ ‘Wat een goed idee!’ zegt Miro.

Dat dus. 🤣 En kijk dan naar die geweldige illustratie op de cover (Miro & Tesla worden bankrover hahaha). Ik zou eigenlijk niet wachten tot de Kinderboekenweek 😉
Femke Ganzeman, Leesbevorderingindeklas.nl, via Instagram
RBBRLeest, Via instagram en hebban:
De twee ondernemende Miro & Tesla zijn broer en zus. Een duo dat opdrachten en uitspraken behoorlijk letterlijk neemt.
In dit boek met lekker knallend omslag wordt door hun ouders gevraagd wat ze later willen worden. Ze weten het niet. Over nadenken kunnen ze alvast wel en sommige beroepen kunnen ze oefenen. Dan weten ze het zeker. Of niet. Ze mogen alles verzinnen. De denktank gaat aan.
Als lezer voel je op je klompen aan dat dit vindingrijke tweetal je heerlijke (voor)leesmomenten gaat bezorgen. Korte verhalen die in de herhaling weer leuk zijn om samen om te grinniken.
Als eerste gaan ze beroepenverzinner worden, uitvinder is de volgende en ook de brandweerman staat in het rijtje. Dat iets gigantisch uit de hand loopt is bijna vanzelfsprekend. De ouders doen ook zelf een duit in ‘t zakje, Milo & Tesla gaan daar graag in mee. Ze zitten vol in hun rol als ze modeontwerper zijn, maar bij edelsmid gaan ze totaal los. De volwassenen in hun omgeving spelen het spel ruimhartig mee, ofschoon het ook hen wel eens te dol wordt en ze huisarrest krijgen.
De grenzeloze fantasie is zeer goed terug te zien in de illustraties van Herma Starreveld. Het zwartwit met hardroze valt op. De humor erin sluit uitstekend aan op de tekst met veel dialoog en korte zinnen met nauwelijks bijvoeglijke naamwoorden. Toch zie je situaties direct aan je oog ontrollen. Bij het hardoplezen laat je de vaak genoemde namen vanzelf weg want je wilt dóór voorlezen.
Wie wil weten wat het beroep nestenbouwer of gedachtelezer is of hoe bejaardenverpleger door kinderen wordt uitgevoerd doet er goed aan om dit fantasierijke verhalenboek te lezen of voor te lezen. En kijk dan ook even naar al die grappige vogeltjes op de schutbladen die je afzonderlijk door het gehele boek tegenkomt. Intussen bedenk je je dat je duidelijk moet formuleren naar kinderen en overal een antwoord op moet hebben bij ‘rommelaars’. Wat is het heerlijk om als kind volop je fantasie te gebruiken en dat je gewoon kan spelen. Kijk alleen al naar de fantastische illustratie voorop!
RBBRLeest, Via instagram en hebban
Leesbevorderingindeklas.nl (op de website):
Miro & Tesla kiezen een beroep is een verhalenbundel die erg doet denken aan het eerdere boek van Aby Hartog en Herma Starreveld: De problemen van Boris & Berber. Als je dat boek kent, weet je wel wat je ongeveer kunt verwachten: hilarische korte verhalen, in een lekker korte schrijfstijl, over een broer en zus die je liever níet als kinderen zou willen hebben, zeg maar.
Miro & Tesla gaan in dit boek namelijk heel veel beroepen uitproberen. Hele gekke beroepen, zoals nestenbouwer of kiezer, maar ook heel normale beroepen, zoals bakker, bejaardenverpleger, vuilnisman of brandweerman. En je voelt het al aankomen, dat kan natuurlijk niet goed gaan…
‘Miro wilde brandweerman worden,’ zei Tesla.
‘En Tesla vond dat ik moest oefenen,’ zei Miro.
Papa en mama kijken elkaar aan.
‘Erger dan dit kan het niet worden,’ zegt mama.
‘Jawel hoor,’ zegt papa. ‘Ze kunnen ook chirurg worden, of begrafenisondernemer.’
‘Wat een goed idee!’ zegt Miro.


Je valt in dit boek van de ene lachstuip in de andere. Miro en Tesla maken er regelmatig een potje van en Aby Hartog verrast je continu met gekkigheid. De ouders van Miro en Tesla lijken niet zo met de streken van hun kinderen te zitten. Alleen als Miro en Tesla edelsmid willen worden, weten ze niet meer wat ze moeten zeggen. Verder zijn de meeste volwassenen in dit boek wel bereid om het spel van Miro en Tesla mee te spelen, wat vooral bij de bankoverval tot een ontzettend grappige conversatie leidt.
‘Wilt u ons het wachtwoord geven?’ vraagt Miro.
‘Nee hoor,’ zegt de directeur. ‘Dan moet je me eerst bedreigen, anders doe ik het niet.’
‘Goed,’ zegt Miro.
Hij pakt zijn waterpistool uit zijn tas. Hij richt het pistool op de directeur.
‘Geef ons het wachtwoord,’ zegt Miro dreigend. ‘Anders schiet ik!’
‘Oei!’ zegt de directeur. “Dat kan niet meer. Ik ben het wachtwoord vergeten. Van de schrik!’
‘Ja,’ zegt Miro. ‘Wij zijn ook erg eng.’
(blz. 73)


En kijk ook vooral nog even naar de bijbehorende illustratie, die ook op de cover staat! De eigen stijl van Herma Starreveld past precies bij de unieke streken van Miro en Tesla.
De gekke verhalen zijn al prima geschikt voor in de middenbouw, al zullen oudere kinderen de humor van de verhalen waarschijnlijk beter snappen. De herkenbare schrijfstijl van Aby Hartog, met vele herhalingen, werkt bovendien erg op de lachspieren als je het voor jezelf leest. Als je het voorleest, klinkt dat juist iets minder lekker (… zegt Miro, … zegt Tesla). Overigens heeft Aby Hartog hier zelf een goede oplossing voor: gewoon niet alles wat er staat voorlezen! Hoe dan ook is het een boek om heerlijk bij te gniffelen en te lachen.
Lestips
Om dit boek te promoten, kun je simpelweg een verhaal uitkiezen en dat voorlezen. Zelf heb ik erg moeten lachen om Miro wordt brandweerman (blz. 16) en Tesla wordt gevangenbewaarder (blz. 40), maar Miro & Tesla worden dief (blz. 32) is ook heel verrassend én lekker kort!
Kinderboekenweek 2021
Vanzelfsprekend past dit boek uitstekend bij het thema van de Kinderboekenweek 2021 over beroepen en het motto Worden wat je wil. Je kunt elke dag gemakkelijk tussen de lessen door één of twee verhalen voorlezen.
Femke Ganzeman, Leesbevorderingindeklas.nl
Pluizer.be (op de website)
Miro en Tesla zijn broer en zus. In 26 korte verhaaltjes ontdekken ze een aantal beroepen. Dat gaat weleens mis. Gelukkig hebben ze een héél geduldige mama en papa die weten dat zich boos maken weinig zin heeft. Toch hoop ik dat mijn kinderen hier geen voorbeeld aan nemen wanneer ze 6+ zijn (en dus tot de doelgroep van dit boek behoren). Doordat de verhaaltjes gericht zijn op 6+ kan je als ouder wat kiezen of je alles zelf voorleest of dat je kind het zelf leest. Het boek bevat veel dialogen waardoor het voorlezen niet altijd even eenvoudig is voor ouders die niet graag met stemmetjes werken. De woorden zijn echter wel eenvoudig en er is veel witruimte tussen de regels waardoor zelf lezen al snel gaat.
De verhaaltjes zijn best wel origineel. Er komen ook minder relevante beroepen aan bod zoals nestenbouwer, voorproever of bankrover. Er zijn ook verhaaltjes die eerder als mopje zijn opgevat dan als verhaal. Zoals dat van de gedachtenlezer: “ik wist dat je dat ging zeggen”.
De verhaaltjes kunnen los van elkaar gelezen worden, maar bouwen soms verder op elkaar. Zo hebben Miro en Tesla huisarrest nadat ze edelsmid speelden met de juwelen van hun ouders. Tegen het einde van het boek slaagt de originaliteit echter wat door naar absurditeit. Zo gaan ze als slager hun eigen ledematen verkopen en komt alles toch weer gewoon goed. Dat er op de achterzijde “bijna-realistische voorleesverhalen” staat, is dus toch met een korrel zout te nemen.
Dit alles is echter wel mooi vormgegeven in een roos-zwart boek met eenvoudige illustraties.
Tinne Geuens, Pluizer.be
jongeren.boekensite.gent (via Facebook en Instagram)
“Wat een onwijs, grappig, gek, onvoorspelbaar voorleesboek. Het is drie dubbel en dik goedgekeurd door onze klas.
Het boekje gaat over een broer en een zus die op zoek zijn naar een beroep. Het boek is verdeeld in kleine verhalen die telkens een ander beroep beschrijven.
Telkens als het boek werd bovengehaald, waren de kinderen razend enthousiast. Nadat de titel werd voorgelezen van het kortverhaal kwamen meteen de eerste reacties: ‘Oh neen dat komt niet goed!´
‘Wat gaan ze nu weer uitsteken?’
Lachen en gieren geblazen!
🤣🤣🤣
En het is ook een fijn boek om te werken aan woordenschat. Woorden zoals ‘verdachten’, ‘gedachtenlezer’, ‘edelsmid’, ‘chirurg’,.. zijn woorden die niet vanzelfsprekend zijn en waarvan we samen aan de hand van de context van het verhaal de betekenis achterhaalden. 👌
Nadien bedachten we wat Miro en Tesla nog zouden kunnen worden. We gingen aan de slag met de kleuren van de illustraties in het boek. Zwart en rood. We kozen voor zwarte pen en rode ecoline. Zo kwamen we tot een mooi resultaat. In onze verhalen worden Miro en Tesla snoepverkopers, dierenverzorgers, begrafenisondernemer, soldaat, bellenblazer, piraat,…”
❤️🖤 Dankjewel Maureen en jouw klas uit Freinetschool De Boomgaard! Wat een leuke, enthousiaste recensie! En de tekeningen zijn prachtig!!!
Katlyne, jongeren.boekensite.gent

De kinderen uit de klas van Maureen, op de Freinetschool De Boomgaard, gingen met M&T aan de slag.