Jungleboek


“Het jungleboek” van Rudyard Kipling (1865-1936) vertelt het verhaal van het jongetje Mowgli dat door de wolven wordt opgevoed, vrienden maakt met Bagheera, Baloe en Ka, avonturen beleeft in de jungle, en een strijd op leven en dood voert met de tijger Shere Kahn.
Ik herschreef het verhaal tot een modern, vrolijk en spannend boek voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Helen van Vliet maakte er mooie tekeningen bij.

Uitgeverij BaeckensBooks/Zirkoon, 2012
ISBN 978-90-5247-456-4

Hieronder staan een aantal recensies:

PLUIZER
Aby Hartog herschreef de oorspronkelijke versie van Rudyard Kipling. De verhalen werden ingekort, gemoderniseerd, minder langdradig gemaakt, minder moralistisch en ook minder gewelddadig. Een hele klus om dit te doen voor deze jonge doelgroep. Toch is ze er behoorlijk in geslaagd.
We volgen Mowgli, een jongetje dat door wolven in de Indiase jungle wordt opgevoed, doorheen acht avontuurlijke verhalen. Mowgli leert verschillende dierentalen spreken, hij heeft enkele geduchte roofdieren onder zijn vrienden en heeft meer dan eens af te rekenen met Shere Kahn, de wrede tijger. Baloe, de beer, neemt Mowgli regelmatig mee op pad en leert hem alles wat hij moet weten om te overleven in de jungle. Bagheera, de zwarte panter, vergezelt hen en houdt een oogje in het zeil. Ook Ka, de slang, gaat vaak mee. Samen proberen ze Mowgli zo goed mogelijk te beschermen tegen alle mogelijke gevaren. Maar het grootste gevaar blijkt niet van de dieren te komen, maar van Mowgli’s soortgenoot: de mens. De vraag dringt zich op: hoort een mensenkind wel thuis in de jungle? Wordt het niet stilaan tijd dat Mowgli zich gedraagt als een mens en terugkeert naar zijn eigen soort?
‘Jungleboek’ bevat veel mooie, sfeervolle tekeningen van de hand van Helen van Vliet. De figuren zijn geschetst in losse, zwarte lijnen, die dan ingevuld werden met zachte aardetinten. Het geheel is gedrukt op grauw papier en oogt bijzonder aangenaam.
Voor jonge kinderen is dit toch nog een hele brok: de eigennamen zijn niet gemakkelijk, er is veel dialoog en de tekst is erg uitgebreid.
Grote uitgave met een uitnodigende omslag. Achteraan het boek nog een nawoord van de schrijver met daarin een schets van Kipling en een verantwoording van het herschrijven van zijn verhalen.
Tanja Maes, pluizer.be
NBD|Biblion recensie
Acht avontuurlijke verhalen over het jongetje Mowgli dat door wolven in de Indiase jungle wordt opgevoed, verschillende dierentalen leert spreken, panter en beer tot zijn vrienden kan rekenen, en strijd op leven en dood voert met de tijger die het steeds op hem gemunt heeft. Ingekort en bewerkt voor een jongere doelgroep. Naar de oorspronkelijke versie door Rudyard Kipling tussen 1893 en 1895, nu in moderne schrijfstijl en minder langdradig, moralistisch en gewelddadig. De schrijver heeft gekozen voor alleen de verhalen over Mowgli uit het oorspronkelijke Jungleboek. Door Mowgli afwisselend in dieren- én mensenrijk te situeren houden de verhalen ons zijdelings nog steeds een spiegel voor over onze omgang met elkaar. Op de soms moeilijke namen na begrijpelijk taalgebruik met hedendaagse uitroepen en veel dialoog. Vele sfeervolle tekeningen in losse zwarte lijnen neergezet en in aardetinten uitgewerkt (verf, ecoline) verlevendigen de toch nog uitgebreide tekst. Vrij grote uitgave, gedrukt op grauw papier met, doorlopend op het omslag, een kleurrijke illustratie van een beer met boven hem een jongetje slingerend aan junglegroen. Spannend wildedierenboek om voor te lezen en daarna zelf te lezen. Met nawoord van de schrijver. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
NBD|Biblion, J.H.J.B. Boelens
Libelle.be
Volg Mowgli de jungle in
Op een dag doet Vader Wolf een vreemde ontdekking in de jungle. Het is Mowgli, het mensenkind. Vader Wolf neemt Mowgli mee naar zijn wolvenhol waar Mowgli opgroeit tussen de wolven. Maar kan een mensenkind wel in de jungle wonen?
Baloe, de vrolijke honingetende beer, neemt Mowgli mee op pad en leert hem alles over de jungle. Zo moet Mowgli leren hoe je mieren en vissen en leeuwen en vogels kan verstaan en hoe je veilig voedsel kan verzamelen. Bagheera, de zwarte panter, gaat met hen mee om Mowgli te beschermen. Op hun tochten door de jungle ontmoeten ze ook Ka, de slang.
Ka, Baloe en Bagheera doen er alles aan om Mowgli te beschermen tegen een hele bende apen en vooral tegen Shere Kahn. De tijger Shere Kane denkt dat Mowgli niet thuishoort in de jungle.
Mowgli wordt stilaan ouder. Kan Mowgli in de jungle blijven wonen, tussen zijn dierenvrienden? Of wordt het tijd dat hij mensenmanieren leert en terugkeert naar het mensendorp? 
In deze moderne heruitgave van ‘Het Jungleboek’ neemt Aby Hartog je opnieuw mee naar de jungle. Aby Hartog herschreef de klassieker van Rudyard Kipling in een hedendaagse schrijfstijl. Het resultaat is een spannend en vlot leesbaar boek voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De prachtige tekeningen in het boek zijn van Helen van Vliet.
Libelle.be, 18 april 2012