DANSEN met de ezel en de beer

Het tweede boek over de ezel en de beer!
Als de beer in een kuil valt, onderneemt de ezel een opvallende reddingsactie. Want de ezel en de beer zijn vrienden en die zorgen voor elkaar.
In 30 voorleesverhalen bouwt de ezel een kast, krijgt de beer een pruik, en broeden de ezel en de beer een ei uit. In een wereld waar alles kan, is niets te gek voor de ezel en de beer!

Voor 4 jaar en ouder.
Zirkoon Uitgevers
ISBN: 90 5247 335 8

Hieronder staan een aantal recensies:

Pluizuit:
In 2004 verscheen het eerste boek over de ezel en de beer: ‘Pas op voor de ezel en de beer’. ’Dansen met de ezel en de beer’ is een waardig vervolg hierop.
Aby Hartog schreef en illustreerde 30 korte verhaaltjes met de beer en de ezel in de hoofdrol.
Zij zijn vrienden door dik en dun. Verder ontmoeten ze allerlei dieren zoals de zebra die jeuk heeft, de inktvis die het leven in de zee beu is, de dode mol, de kikker die kan wenen, de pinguïn die ook wel eens wil zonnen, de giraf, enz.
De ezel en de beer leven in een eigen wereld waarin alles mogelijk is. En als er problemen zijn, dan lossen zij die op hun eigen manier op. Zoals wanneer de beer in een diepe kuil valt, dan heeft de ezel eerst enkele dagen tijd nodig om een ingenieuze hijskraan te bouwen om hem te redden. Of als een mug hen plaagt, slaan ze elkaar bont en blauw. Maar eind goed al goed, op het einde is de mug verdwenen. Samen likken aan de flamingo vinden ze heerlijk, want die smaakt zo lekker naar roze limonade. Schaatsen vindt de ezel niet zo leuk. Hij wil liever in de zomer schaatsen. Maar dan is er alleen maar chocolade-ijs. Dan maar schaatsen op chocolade-ijs, besluit hij triomfantelijk. Enz. … …
De verscheidene verhaaltjes zijn stuk voor stuk pareltjes die je met plezier (voor)leest. Zij blinken uit in hun eenvoud en hun absurde wendingen. Want voor de beer en de ezel is alles mogelijk. En als lezer neem je ook het meest onmogelijke voor waar aan.
Elk verhaaltje is helder en bouwt zich snel op naar een hoogtepunt. De korte zinnetjes hebben een aanstekelijk voorleesritme. Je krijgt er als lezer/luisteraar niet snel genoeg van, waardoor 1 verhaaltje voor het slapen gaan niet genoeg zal zijn…
De bescheiden illustraties zijn wisselend van kwaliteit.
De kinderlijke eenvoud waarmee Hartog de dieren verbeeldt is origineel en soms gedurfd. Maar vaak ook houterig en gekunsteld.
(Pluizuit, Eric Vanthillo, maart 2006)
Trouw: 
Wat een onbenullig duo, die ezel en beer! De twee dieren staren vanaf het omslag verdwaasd de wereld in, ezel met de ogen iets te dicht bij elkaar en beer met een haast onnozele blik. Maar wat blijkt als je de verhalen leest? Die sulligheid is hun grootste troef; elk voorleesverhaal zorgen de twee voor komische situaties, die mij een grinnikmiddag hebben bezorgd. Ik schrijf bewust ‘mij’, omdat Aby Hartog het soort humor heeft waar je of wél of níet van houdt. Voorbeeld: beer en ezel zien een flamingo op één been staan. Ezel constateert: ‘Kijk, een lolly’. Beer meent dat het een slapende flamingo is. Ze besluiten het te testen en nemen allebei een likje van de flamingo. Ze proeft naar roze limonade! Het meningsverschil is opgelost, want als de flamingo wakker wordt en stellig beweerd toch echt een flamingo te zijn, kan ze beer en ezel niet meer overtuigen. Ze is een lolly en daarmee uit. Het lijkt er af en toe op dat Aby Hartog zich iets teveel blindstaart op de grap die hij wil uitleggen en daardoor stilistisch niet erg zorgvuldig is. Vooral de dialogen zijn soms stijfjes en weinig gevarieerd opgeschreven. Buiten dat is ‘Dansen met de ezel en de beer’ een erg grappig voorleesboek. 
(Trouw – Boeken, 30 juli 2005, Door Bas Maliepaard)
NBD|Biblion:
In het eerder verschenen ‘Pas op voor de ezel en de beer’* kon de lezer al kennismaken met het onafscheidelijke tweetal en hun belevenissen. In dit boek gaat de auteur in dertig verhaaltjes op de ingeslagen weg voort. Het eerste verhaaltje ‘In de kuil’ zet meteen al de toon voor het doen en denken van de ezel en de beer. Waar een handreiking voldoende zou zijn om de beer uit de kuil te halen, bedenkt de ezel dat hij een hijskraan moet maken. Dat neemt een paar dagen in beslag. Inmiddels is de beer er op eigen gelegenheid uitgeklommen en kijkt belangstellend toe. Als de hijskraan klaar is, laat de beer zich weer in de kuil vallen en wordt dan met de hijskraan gered. Soms gaat het goed mis, zoals in ‘De regen’ en in ‘Doen alsof’ heerst een eigen logica. Een andere keer, bijv. in ‘Een tv in het bos’ heeft het verhaaltje een filosofische inslag. Wat meteen opvalt is de atypische manier waarop de ezel en de beer getekend zijn. Ze hebben niets knuffeligs. Integendeel, je moet wennen aan de hoekige lijven die uit strakke lijnen bestaan met grijs respectievelijk bruin ertussen. Maar na een paar bladzijden ben je er al helemaal mee vertrouwd. Eenvoudig en helder van taal, plezierig om voor te lezen. Vierkant boek, gedrukt in twee kolommen. Vanaf ca. 3 jaar.
(Biblion recensie, Herman Kakebeeke)
Trotse Moeders.nl:
De tekening op de kaft van Dansen met de ezel en de beer zal kinderen zeker aanspreken. Het is eenvoudig getekend, zoals kinderen dat zelf op een gegeven moment ook doen. Benen teken je eenvoudig door een streepje te plaatsen, met onderaan een klein bolletje of blokje als voet. Door deze eenvoudige – maar zeer herkenbare – tekenstijl, nodigt het kinderen uit om in het boek te gaan bladeren.
Het boek Dansen met de ezel en de beer bestaat uit maar liefst dertig korte verhaaltjes, waarin de vriendschap van ezel en de beer een belangrijke rol speelt. Opvallend is dat veel van deze verhaaltjes een erg humoristisch einde hebben. Al lezende wordt je meegenomen naar een schitterende wereld waar – zo blijkt echt – alles kan. Een inktvis die besluit te gaan zonnen op het strand, de ezel die net zo’n lange nek als een giraf krijgt en stinkdieren die heerlijk naar bloemen ruiken.
De vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat je, zonder dat je er erg in hebt, zo een paar verhaaltjes achter elkaar leest. Eenmaal begonnen in het boek, wordt je vanzelf nieuwsgierig naar de andere belevenissen van de ezel en de beer. De fantasierijke avonturen en de humoristische gebeurtenissen maken het voorlezen voor de ouders ook erg prettig. Want wat is er nu leuker dan even heerlijk lachen met je kind?
(Trotsemoeders.nl, Irene van Pinxten)